CCR chemat să decidă: Oficializarea relaţiilor cuplurilor gay versus familia tradiţională

Magistraţii Curţii Constituţionale vor judeca două cereri diametral opuse. Pe de o parte, trei milioane de români cer ca în Constituţie să se prevadă că familia e întemeiată pe căsătoria între bărbat şi femeie, pe de alta, un cuplu de homosexuali cere să li se recunoască o căsătorie oficializată în Belgia.
Ana Ion
19.07.2016

alte articole

.(pixabay.com) (.(pixabay.com)
Ana Ion
19.07.2016

Curtea Constituţională a României va judeca miercuri, 20 iulie, cererea unui cuplu format dintr-un român şi un american care au cerut CCR recunoaşterea căsătoriei lor oficiate în Belgia, relatează Adevărul.ro.

Concret, instanţa se va pronunţa miercuri asupra constituţionalităţii articolului 277 alineatele (2) şi (4) din Codul civil, care prevede: „(2) Căsătoriile dintre persoane de acelaşi sex încheiate sau contractate în străinătate fie de cetăţeni români, fie de cetăţeni străini nu sunt recunoscute în România“; „(4) Dispoziţiile legale privind libera circulaţie pe teritoriul României a cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European rămân aplicabile“.

Demersul celor doi: Relu Adrian Coman şi Robert Clabourn Hamilton a început în 2013, când Inspectoratul General pentru Imigrări le-a refuzat recunoaşterea căsătoriei pentru a-şi putea exercita dreptul la libertate de circulaţie pe teritoriul Uniunii Europene. Susţinuţi de Asociaţia ACCEPT şi de Coaliţia anti-discriminare, Coman şi Hamilton au demarat lupta cu statul iar după 3 ani, judecătoriei Sectorului 5, la care a ajuns dosarul, decis să trimită la CCR excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Asociaţia ACCEPT privind articolul 277 alineatele 2 şi 4 din Codul Civil.

Tot miercuri, pe rolul CCR este o cerere semnată de 3.000.000 de români care cer protejarea căsătoriei tradiţionale, prin înlocuirea în Constituţie a termenul „soţi“ cu formula „bărbat şi femeie“

Semnatarii acestei petiţii reamintesc legiuitorilor că "familia întemeiată pe căsătoria dintre un bărbat şi o femeie este singura relaţie interumană ce asigură mediul propice naşterii, creşterii şi educaţiei generaţiilor viitoare. Ca instituţie fundamentală a societăţii, ea asigură continuitatea poporului român. Mai mult decât atât, familia este locul în care valorile şi tradiţiile româneşti sunt transferate noilor generaţii, iar tradiţiile şi valorile româneşti au, la baza lor, familia întemeiată pe căsătoria între un bărbat şi o femeie."

În consecinţă, semnatarii cer ca art. 48, alineat 1, din Constituţia României care prevede ca „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor.” să fie revizuit astfel: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor.”

Mai amintim, în context, că în genere opoziţia faţă de legiferarea căsătoriei între persoane de acelaşi sex este legată, în bună măsură de preocupările pentru soarta copiilor. Pretutindeni în lume, opozanţii acestui tip de căsătorie au tras puternice semnale de alarmă asupra faptului că, dacă în etapa următoare cuplurilor li s-ar permite şi adopţia, există riscul pervertirii liberului arbitru al copiilor. Crescând într-o familie formată din doi părinţi de acelaşi sex, aceştia pot deveni confuzi asupra propriei sexualităţi, pornind în viaţă pe un drum care nu este al lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor