CCR a spart "Binomul". Raluca Prună a găsit o soluţie tranzitorie la această problemă de "maximă urgenţă"

CCR a declarat neconstituţională prevederea din Codul de Procedură Penală care permitea SRI să se ocupe de interceptările din dosarele penale, însă situaţia este sub control, susţine ministrul Justiţiei Raluca Prună, care are o "soluţie tranzitorie" la această situaţie de "maximă urgenţă".
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Ministrul Justiţiei Raluca Prună a anunţat că, imediat după ce judecătorii CCR îşi motivează decizia care a spart "Binomul" SRI-DNA, Guvernul va adopta o ordonanţă de urgenţă care le va permite procurorilor şi poliţiştilor judiciar să se ocupe de interceptări folosind infrastructura Serviciului Român de Informaţii, potrivit pressalert.ro.

"Plec de la premisa că decizia Curţii Constituţionale trebuie respectată, însă, pe de altă parte, voi promova neîntârziat o ordonanţă de urgenţă, care este un act cu putere de lege şi este singura modalitate prin care putem să ne asigurăm că o astfel de sincopă între momentul adoptării deciziei Curţii şi a punerii în acord a normei cu dorinţa Curţii Constituţionale se realizează. Asta am să fac. Am discutat deja cu reprezentanţii Parchetelor, cu Ministerul Public în general.

Aş dori să fac şi precizarea că nu DNA este afectat cu precădere, ci şi DIICOT şi parchetele regulate. Avem şi noi în România, ca şi în alte state europene, cauze care să spunem că nu suscită rating extraordinar, dar sunt pur şi simplu cauze de omor în care se fac interceptări. Eu plec de la această premiză că tot Ministerul Public este afectat. Prin urmare, am avut discuţii cu Ministerul Public, inclusiv cu procurorii şefi de la DNA şi DIICOT şi cu SRI-ul pentru că SRI-ul are această infrastructură", a declarat Raluca Prună.

Ministrul Justiţiei este de părere că trebuie să existe o discuţie publică pe această temă iar "societatea trebuie să decidă dacă poate, are mijloacele financiare pe care noi le estimăm la în jur de un miliard de euro, resursele financiare pentru a duplica această infrastructură sau dacă nu cumva se poate folosi infrastructura aceasta care există la acest moment în cadrul SRI, asigurându-se sigur eliminarea oricărei intervenţii umane, alta decât a celor care prin efectul legii cercetare penală – procurorul şi poliţistul judiciar".

Varianta OUG este doar o soluţia tranzitorie, consideră Raluca Pruncă, care a adăugat că este posibil să dispară toată sintagma din Codul de Procedură Penală care a fost în discuţia CCR şi că "importantă nu este infrastructura, ci cine o foloseşte".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne