Daniel Morar: Probele în cazul dosarelor în curs nu sunt înlăturate automat. Se va proceda de la caz la caz

Judecătorul CCR Daniel Morar susţine că, în urma deciziei Curţii Constituţionale privind interceptările, probele considerate ca fiind obţinute în mod nelegal nu sunt înlăturate în mod automat, ci judecătorii vor decide de la caz la caz.
Daniel Morar
Daniel Morar (Epoch Times România)

Într-o scurtă intervenţie pentru Hotnews.ro, judecătorul Daniel Morar a subliniat că probele obţinute până acum în baza prevederii declarate recent neconstituţionale de către CCR nu sunt înlaturate in mod automat, ci judecatorii vor trebuie să decidă de la caz la caz.

Magistratul a subliniat că trebuie facută distincţia între nulităţi absolute şi relative. În cazul interceptărilor realizate de SRI, acestea par a se încadra la nulităţi relative, fiind vorba de modalitatea de interceptare.

Nulitatea relativă a unor probe poate fi invocată doar până la un anumit moment procesual, mai precis până la finalizarea procedurii la camera preliminară. Altfel spus, în acele dosare care au trecut de camera preliminară, interceptarile - chiar realizate de SRI - nu mai pot fi anulate ca probe.

"Ca urmare a acestei decizii, probele considerate ca fiind obţinute în mod nelegal nu sunt înlăturate în mod automat. Curtea Constituţională a explicat acest lucru în cuprinsul deciziei 383/2015, acolo unde a statutat că aceste nelegalităţi urmează regimul nulităţilor absolute şi relative.

Nulităţile absolute sunt cele prevăzute în mod expres în Codul de Procedură Penală, iar nulităţile relative sunt toate celelalte neregularităţi. Ceea ce este cel mai important este că aceste nulităţi relative nu pot fi ridicate decât până la un anumit moment procesual şi doar dacă neregularitatea actului nu poate fi înlăturată altfel. Judecatorii ştiu toate aceste lucruri şi vor proceda în consecinţă de la caz la caz", a declarat Daniel Morar.

Pentru a citi articolul integral intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne