CCR a decis că Legea privind incompatibilităţile aleşilor locali este neconstituţională
alte articole
UPDATE. Magistraţii Curţii Constituţionale au decis, miercuri, că Legea incompatibilităţii privind aleşii locali este neconstituţională, aceasta urmând acum să fie trimisă în Parlament pentru a fi modificată conform deciziei Curţii.
"Legea a fost considerată neconstituţională din motive extrinseci, deci a fost adoptată greşit - vot de lege ordinară, ea este o lege organică. Nu am intrat în analiza textului pe fond. Când constatăm existenţa unor motive extrinseci, nu mergem mai departe", a declarat preşedintele CCR, Augustin Zegrean.
* * *
Curtea Constituţională a României (CCR) discută miercuri sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis în cazul legii privind incompatibilităţile aleşilor locali, lege care prevede, printre altele, că primarii şi preşedinţii de Consilii Judeţene primesc dreptul de a face parte din adunările generale ale companiilor de utilităţi de la nivel local, fără a mai există pericolul incompatibilităţii, relatează Agerpres.
Reamintim că acest proiect legislativ - legea pentru modificarea Legii serviciilor comunitare de utilităţi publice 51/2006 - a fost considerat un atac la prerogativele ANI, care nu va mai avea bază să îi acuze de incompatibilitate pe primarii şi preşedinţii de CJ care fac parte din conducerea acestor asociaţii
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, motivele sesizării vizează aspecte de neconstituţionalitate constând, pe de o parte, în încălcarea normelor constituţionale referitoare la domeniul rezervat legii organice, iar, pe de altă parte, a celor referitoare la competenţa legislativă a Camerelor Parlamentului în procedura de legiferare, prin nerespectarea dispoziţiilor prevederilor Constituţiei.
Reamintim că, pe 18 mai, în urma valului de critici declanşat de votarea în Parlament a acestui act normativ, preşedintele Iohannis anunţa că nu va promulga legea pentru modificarea Legii serviciilor comunitare de utilităţi publice 51/2006 şi că va sesiza CCR:
"Această modificare a fost tratată în spaţiul public ca o intervenţie pentru schimbarea reglementărilor în incompatibilitatea aleşilor locali. Această schimbare se referă în esenţă la faptul că primarul şi preşedintele CJ pot fi membri în adunarea generală a acţionarilor când e vorba de o societate publică, care se ocupă de utilităţi publice. Această chestiune a fost vehiculată pe larg şi în campanie electorală şi chiar subsemnatul am avut o speţă în disputa cu ANI. Această lege care a ajuns a doua oară la Preşedinţie, dar nu va fi promulgată. Am serioase dubii în ce priveşte constituţionalitatea acestui act normativ, drept pentru care am formulat o adresă către CCR şi voi solicita verificarea constituţionalităţii acestui act normativ. În esenţă, trebuie să lămuresc fondul problemei: m-am exprimat în repetate rânduri în chestiunea incompatibilităţilor. Incompatibilităţile trebuie să fie clarificate după o discuţie publică astfel încât lumea să înţeleagă uşor care sunt principiile care stau la bază. Acest act normativ vrea să rezolve o parte din această problemă, folosind un subterfugiu. Această lege prevede derogări de la Legea 215, dacă este aşa, legea 215 este o lege organică şi atunci şi legea de derogare trebuie să fie tratată ca o lege organică, ori parcursul prin Parlament nu a fost de această natură. Iată şi o problemă de formă.", a declarat preşedintele.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook