Noua lege votată de Parlament îi scapă pe aleşii locali de ANI, susţine şeful CNI. Avocata Elenina Nicuţ îl contrazice

După câteva tentative eşuate, parlamentarii au reuşit să "amputează" în final parte din prerogativele Agenţiei Naţionale de Integritate, instituţie care le făcea zile negre primarilor şi preşedinţilor de Consilii Judeţene ce făceau parte din adunările generale ale companiilor de utilităţi de la nivel local. Proiectul de lege adoptat miercuri în acest sens pare să rezolve "problema" colegilor din teritoriu, însă, potrivit preşedintele Consiliului de Integritate, Ciprian Ciucu, parlamentarii nu au luat toate aspectele în considerare.
Ciprian Ciucu (facebook.com)
Andrei Pricopie
07.05.2015

UPDATE. Avocata Elenina Nicuţ îl contrazice pe şeful CNI, Ciprian Ciucu, susţinând că afirmaţiile acestuia sunt eronate în contextul în care oficialul confundă asociaţiile de dezvoltare intercomunitară cu societăţile de interes local/naţional. În opinia avocatei, noua lege adoptată de Parlament nu îi scapă pe aleşii locali de ANI întrucât cazul de incompatibilitate din Legea 161/2003 ramane intact.

"Din câte am văzut, proiectul de lege votat prevede, în plus faţă de reglementarea actuală, doar că primarii/preşedinţii CJ devin reprezentanţi de drept ai unităţilor administrativ teritoriale în adunările generale ale asociaţiilor, iar nu în "consiliul de administraţie" (nu există acest organ de conducere în cazul ADI cu obiect de activitate serviciile de utilităţi publice). Incompatibilitatea primar/preşedinte CJ - reprezentant în AGA societăţilor de interes local/naţional se menţine; finanţarea AID prin contribuţii din bugetele locale nu se decide de către primar, ci de către consiliul local", i-a explicat lui Ciprian Ciucu avocata Elenina Nicuţ.

După o serie de argumente juridice între cei doi, şeful CNI a avut o intervenţie la postul B1 Tv unde a susţinut aceeaşi idee ca în postarea sa iniţială de pe Facebook.

"Este incredibil pentru mine felul în care minte acum (miercuri - n.r.) în direct la B1 preşedintele CNI, deşi i-am explicat/combătut în comentariile la propria postare care-i povestea cu modificările aduse azi Legii nr. 51/2006. Îmi dau seama că nu cunoaşte sau cel puţin nu înţelege/nu vrea să înţeleagă nimic din legislaţia privind autorităţile publice locale, serviciile publice şi regimul incompatibilităţilor, ci pur şi simplu face politică, în contradicţie cu atribuţiile CNI şi implicit ale preşedintelui CNI. consider acest fapt foarte important în condiţiile în care CNI organizează concursul şi validează rezultatele acestuia în ceea ce priveşte funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte ANI, cea dintâi fiind în acest moment vacantă", a mai precizat avocata.

***

După câteva tentative eşuate, parlamentarii au reuşit să "amputeze" în final o parte din prerogativele Agenţiei Naţionale de Integritate, instituţie care le făcea zile negre primarilor şi preşedinţilor de Consilii Judeţene ce făceau parte din adunările generale ale companiilor de utilităţi de la nivel local. Proiectul de lege adoptat miercuri în acest sens pare să rezolve "problema" colegilor din teritoriu, însă, potrivit preşedintelui Consiliului Naţional de Integritate, Ciprian Ciucu, parlamentarii nu au luat toate aspectele în considerare.

"În curând nu vom mai vorbi de "marţea neagră" ci de "primavara neagră". Diferenţa e că cea de-a doua se întâmplă... (...) Ce vă spuneam că se va întâmpla s-a întâmplat: parlamentarii au votat că aleşii locali pot face parte şi din Consiliile de administraţie ale companiilor de utilităţi publice, lucru interzis de legea 161/2003 (care stabileşte regimul incompatibilităţilor - n.r.)", a declarat Ciprian Ciucu care arată că parlamentarii au recurs la un "subterfugiu" pentru că nu au modificat această lege, ci au apelat la o lege pentru modificarea legii serviciilor comunitare de utilităţi publice 51/2006.

Iniţiată de şase deputaţi PSD, noua legea stipulează că primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene li se acordă calitatea de reprezentanţi ai comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor în adunările generale ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, având ca obiect de activitate serviciile de utilităţile publice.

"Nu ştiu cât îi va ajuta pe colegii lor din teritoriu cu acest subterfugiu: dacă vor da fonduri în calitate de primari (funcţie publică executivă aleasă) către companiile private de interes public, cum vor evita domniile lor conflictul de interese? Ok, să zicem că incompatibilitatea dispare (cu toate că legea care stabileşte regimul incompatibilităţilor nu suferă nicio modificare), dar conflictul de interese se va produce oricum dacă vor aloca fonduri. Situaţia creată azi (miercuri - n.r.) în Parlament taie din atribuţiile ANI (care are proceduri de verificare administrativă) şi va pune un efort suplimentar pe umerii instanţelor.

ADI sunt definite prin legea 215/ 2001 (Parlamentul României, 2001b) ca "structurile de cooperare cu personalitate juridică, de drept privat, înfiinţate, în condiţiile legii, de unităţile administrativ-teritoriale pentru realizarea în comun a unor proiecte de dezvoltare de interes zonal sau regional ori furnizarea în comun a unor servicii publice".

Subterfugiul folosit de noua covârşitoare majoritate parlamentară (227 pentru, 88 abţineri şi doar 3 voturi împotrivă!) nu are rolul de a clarifica nimic ci doar de a induce o confuzie şi mai mare. Nu înţeleg de ce parlamentarii noştri - atât de chitiţi pe acest aspect - dacă vroiau să elimine incompatibilitatea asta, de ce nu s-au dus direct la legea cu incompatibilităţile. Nici măcar n-au făcut vreo referire la legea incompatibilităţilor în expunerea de motive! Iar Consiliul Legislativ doarme în bocanci. Una dintre cauzele hăţişului legal şi administrativ este chiar acesta: atunci când aleşii noştri fac legislaţie specială pentru ei şi ai lor nu o fac pe faţă, o fac prin subterfugii", a explicat Ciprian Ciucu.

Şeful Consiliului Naţional de Integritate a scos în evidenţă declaraţia dată în aceeaşi zi de premierul Victor Ponta "de pe vremea USL-ului nu am mai avut aşa majoritate"

"Nu pot să nu corelez ce s-a întâmplat astăzi în Parlament cu declaraţia Premierului. Parcă ne spune că societatea civilă trebuie să-şi aroge iarăşi (!!!) rolul opoziţiei deşi nu acesta este statutul său natural. Dar democraţie fără opoziţie nu se poate, cineva trebuie să o facă şi pe asta, cineva trebuie să le explice oamenilor ce se întâmplă", a subliniat Ciprian Ciucu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor