CCM: Legea care oferea statut special limbii ruse, neconstituţională. Socialiştii şi ambasada Rusiei la Chişinău fumegă

Judecătorii CCM din R. Moldova numiţi în luna iunie 2019
Judecătorii CCM din R. Moldova numiţi în luna iunie 2019 (constcourt.md)

Curtea Constituţională a Moldovei (CCM) a declarat neconstituţională Legea cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, care oferea statut special limbii ruse votată la 16 decembrie de Partidul Socialiştilor şi de Partidul Şor.

CCM a admis două sesizări depuse de către Octavian Tăcu, Dinu Plîngău şi Maria Ciobanu, deputaţi în Parlamentul Republicii Moldova.

Utilizând datele statistice colectate la Recensământul populaţiei din 2014, Curtea a stabilit că în date procentuale, limba maternă a cel puţin 77,86 % dintre cetăţenii Republicii Moldova este limba română. Limba rusă este limba maternă a cel puţin 9,39 %, limba găgăuză a cel puţin 4,08 % dintre cetăţeni, limba ucraineană a cel puţin 3,82 % dintre cetăţeni, iar limba bulgară a cel puţin 1,48 % dintre cetăţeni.

Astfel, tratamentul preferenţial al limbii ruse în comparaţie cu celelalte limbi ale minorităţilor etnice, prin poziţionarea ei la nivelul de limbă de stat, contravine articolului 13 din Constituţie.

„Menţionarea limbii ruse are, în acest text constituţional, un caracter exemplificativ şi nu îi conferă acestei limbi un statut deosebit de cel al altor limbi minoritare vorbite pe teritoriul ţării (ucraineană, găgăuză, bulgară, romani etc.)”, a declarat în justificarea deciziei, preşedinta Curţii Constituţionale, Domnica Manole.

Hotărârea este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi publicării.

Presa de la Chişinău scrie că Partidul Socialiştilor a condamnat decizia Curţii considerând-o „motivată politic” şi că nu ar corespunde „cu spiritul statului de drept”.

Mai mult, deputatul socialist Vlad Batrîncea şi ministrul Justiţei în exerciţiu, Fadei Nagacevschi, au informat că vor denunţa decizia Curţii Constituţionale cu privire la Legea privind funcţionarea limbilor la Comisia de la Veneţia, ONU, Consiliul Europei şi alte organisme internaţionale.

În context, şi ambasada Federaţiei Ruse la Chişinău a publicat vineri o declaraţie în care se arată că ”privarea limbii ruse de statutul de limbă de comunicare interetnică este un factor alarmant, în contextul păstrării păcii interetnice în statul multinaţional moldovenesc”.

Misiunea diplomatică mai notează despre consecinţele a ceea ce numeşte ”şovinism anti-rus”, de la sfârşitul anilor '80, începutul anilor '90 ai secolului trecut care încă ar mai fi resimţit la Chişinău.