CCM: Hotărârile Parlamentului privind demiterea Domnicăi Manole şi numirea altui judecător, neconstituţionale

Inamovibilitatea judecătorilor presupune imposibilitatea destituirii, a revocării sau a înlocuirii acestora.
Parlamentul Republicii Moldova (parlament.md)
Tatiana Chiriac
27.04.2021

Curtea Constituţională a Moldovei (CCM) a decis marţi, 27 aprilie, că demiterea preşedintei CCM Domnica Manole şi numirea altui judecător constituţional de către majoritatea parlamentară PSRM-Şor este neconstituţională.

Potrivit jurisprudenţei anterioare, Curtea a reţinut că exercitarea oricărei forme de presiuni asupra judecătorilor constituţionali, atât înainte de adoptarea hotărârii, cât şi ca un act de răzbunare pentru soluţiile adoptate, este inadmisibilă, fiind incompatibilă cu respectarea statului de drept, a autorităţii Curţii şi a supremaţiei Constituţiei.

Totodată, Curtea a precizat că una din garanţiile independenţei este inamovibilitatea mandatului de judecător al Curţii Constituţionale. Articolul 137 din Constituţie, „Independenţa”, stabileşte că judecătorii Curţii Constituţionale sunt inamovibili şi independenţi şi se supun numai Constituţiei. Inamovibilitatea presupune imposibilitatea destituirii, a revocării sau a înlocuirii.

Imediat după pronunţarea hotărârii Curţii, liderul PSRM Igor Dodon vădit nemulţumit a declarat că socialiştii au încercat să aducă în albia normalităţii o instituţie „inexistentă” încă din 2013, dar că ar fi pierdut în faţa unei „minorităţi politice, sprijinite de ambasadorii din Occident”.

De menţionat, că decizia de marţi de a declara neconstituţionale încercările majorităţii parlamentare să schimbe componenţa CCM a fost unanimă. Chiar şi fostul deputat socialist, judecătorul Vladimir Ţurcanu nu a avut o părere diferită.

Un vot unanim al judecătorilor a fost exprimat marţi şi pe legea prin care SIS ar fi urmat să treacă, la voinţa majorităţii PSRM-Şor, din subordinea preşedintei în cea a Parlamentului.

Boris Lupaşcu numit de Parlament în locul Domnicăi Manole încă înainte să se fi întrunit instanţa, a anunţat că în scopul „instaurării liniştii în societate” se retrage şi nu mai doreşte să devină magistrat la CCM. Cu toate acestea, deputatul PSRM Bogdan Ţârdea, a afirmat într-un comentariu pe Telegram, citat de Radio Europa Liberă, că acesta ar fi cedat „presiunilor” ambasadorului american.

Curtea Constituţională va mai examina, miercuri, legalitatea instituirii stării de urgenţă în R.Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor