Maia Sandu, la întâlnirea cu preşedintele CEDO: Cetăţenii trebuie să obţină soluţii pe cauzele lor acasă

Maia Sandu, la întâlnire cu preşedintele CEDO, Robert Spano (presedinte.md)
Tatiana Chiriac
20.04.2021

Jurisprudenţa Curţii Europene pentru Drepturile Omului în cazurile ce ţin de Republica Moldova şi tipurile de adresări către instanţă din partea cetăţenilor ţării au fost principalele subiecte discutate în cadrul întâlnirii preşedintelui Maia Sandu cu preşedintele CEDO, Robert Spâno, care a avut loc luni, la Strasbourg.

„Mulţi cetăţeni moldoveni care nu-şi găsesc dreptatea în sistemul naţional de justiţie se adresează la CEDO. În discuţia cu domnul judecător, am reconfirmat angajamentul meu de a reforma justiţia din Republica Moldova pentru a reduce cazurile de abuz, încălcările procedurale sau ale drepturilor omului în sistemul naţional, astfel încât cetăţenii să obţină soluţii pe cauzele lor acasă”, a menţionat şefa statului.

În cadrul întrevederii, Maia Sandu a reiterat angajamentul ţării de a continua colaborarea cu CEDO şi preluarea bunelor practici din jurisdicţia Curţii, ce asigură respectarea adecvată şi plenară a drepturilor oamenilor în Republica Moldova.

La Strasbourg, şefa statului a mai discutat cu viceguvernatorul pentru strategia financiară a Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, Carlo Monticelli, despre proiectele care se realizează în acest moment în Republica Moldova cu finanţare sub formă de credit din partea Băncii CE, dar şi posibile proiecte noi.

Tot, luni, Maia Sandu a avut o întrevedere şi cu Comisarul pentru Drepturile Omului al CE Dunja Mijatovic, în cadrul căreia au abordat ratificarea Convenţiei de la Istanbul privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor; lupta cu discursul de ură; extinderea acoperirii serviciilor de sănătate oferite cetăţenilor şi creşterea calităţii acestor servicii, îndeosebi pentru recuperarea post-Covid19.

Obiectul discuţiei a mai fost importanţa accesului la o justiţie echitabilă şi independentă şi a atragerii atenţiei sporite asupra situaţiei drepturilor omului în regiunea transnistreană.

„Astfel, vom putea construi în Republica Moldova o societate cu adevărat incluzivă, unde fiecare om are loc şi este respectat”, a notat preşedintele Maia Sandu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor