CC din Moldova: Reforma Consiliului Superior al Magistraturii neconstituţională
alte articole
Curtea Constituţională a Moldovei (CCM) a declarat neconstituţională o reformă a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din 2019, anulând şi o hotărâre prin care majoritatea socialistă din Parlament a numit patru membri noi ai instituţiei de autoadministrare a sistemului judecătoresc.
Reforma din decembrie 2019 care majora până la 15 numărul membrilor CSM şi hotărârea de parlament din martie 2020 au fost contestate de deputaţii PAS, Sergiu Litvinenco şi Veronica Roşca.
Potrivit Radio Europa Liberă, la audierile de la Curtea Constituţională, Litvinenco a menţionat că reforma a dus la „capturarea” CSM de către membri loiali ai fostului preşedinte, Igor Dodon.
Preşedintele Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea a notat în context că hotărârea CCM este deosebit de importantă, însă aproape că blochează din nou activitatea CSM.
Acesta a subliniat că pentru a fi deliberativă, la şedinţa CSM trebuie să participe 8 membri (2/3 din cei 12 membri, număr redus de la 15 tot în baza hotărârii CCM). În prezent, la CSM se pot prezenta în total 8 membri cu mandat valabil (2 funcţii de profesor titular au devenit vacante în baza hotărârii CCM, nu există un preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie, care este membru din oficiu, iar ministrul Justiţiei nu poate participa la şedinţă deoarece Guvernul este demisionar). Dacă cel puţin unul din ei lipseşte, CSM nu este deliberativ.