Cazul şoferului român de TIR măcelărit într-o parcare din Franţa mişcă Parlamentul European. Demers la vârf, România vârf de lance

Vizită a parlamentarilor Europei în parcarea unde a fost ucis şoferul român de TIR Mihai Spătaru. (Adriana Muresan)
Loredana Diacu
27.05.2022

La un an după ce şoferul român de TIR Mihai Spătaru a fost ucis într-o parcare din Franţa, şoferiţa româncă de TIR Adriana Mureşan a avut, în calitate de reprezentantă a breslei, o întâlnire cu şefa Comisiei pentru Petiţii (PETI) din Parlamentul European (PE) precum şi cu parlamentari europeni, pentru a încerca accelerarea adoptării de măsuri care să prevină repetarea unor astfel de tragedii.

La întâlnire au luat parte şi reprezentanţi ai Jandarmeriei franceze, ai concesionarilor de autostrăzi, companii private care au parcări cu plată cu un înalt grad de securizare, precum şi europarlamentari. Printre aceştia, doi români - Vlad Gheorghe, USR (unul dintre politicienii care s-au implicat cel mai activ la nivel de PE pentru îmbunătăţirea condiţiilor din parcările europene) şi Maria Grapini, ca reprezentant al comisiei pentru Transporturi.

Într-un interviu acordat Epoch Times, Adriana Mureşan - cea care, după uciderea lui Spătaru, a iniţiat o petiţie care a dus la adoptarea unei rezoluţii europene pe tema condiţiilor din parcările UE - a explicat că, deşi raportat la modul în care se mişcă uriaşul aparat birocratic european lucrurile avansează rapid, în opinia ei ar trebui mai multă celeritate în adoptarea unor măsuri care să îi protejeze pe şoferii de TIR, astfel încât aceştia să nu mai cadă victime hoţilor ce le jefuiesc maşinile şi vieţile lor să nu mai fie puse în pericol.

"Măcar să ilumineze parcările deja existente. Cât de greu e să cumperi şi montezi nişte becuri? (...) A fost însă foarte clar că e cazul să se ia nişte măsuri. Vorbim de miliarde de euro pe an datorită furturilor din transporturi pe an, în condiţiile în care Europol spune că doar 1% din furturi sunt reclamate", a spus ea.

În plus faţă de dezbateri, Adriana şi reprezentanţii PE au vizitat parcarea unde a fost ucis Mihai Spătaru, astfel încât oficialii europeni să vadă cu ochii lor în ce condiţii trebuie să doarmă noaptea şoferii, la cheremul hoţilor care-i pot oricând jefui şi chiar, în cazuri din fericire rare, ucide - deşi când vine vorba de omor, nu există "rar", orice omor lăsând familii îndoliate şi cu inimile frânte.

Cruce in parcarea unde a fost ucis soferul roman de TIR Mihai Spataru (Adriana Muresan)
Cruce in parcarea unde a fost ucis soferul roman de TIR Mihai Spataru (Adriana Muresan)

În urma discuţiilor şi a vizitelor care s-au întins pe o perioadă de trei zile, Dolores Montserrat, preşedinta Comisiei pentru Petiţii a Parlamentului European, a declarat că va fi întocmit un raport care ar trebui să fie disponibil în termen de trei luni.

"Scopul va fi modificarea reglementărilor pentru a facilita crearea unor zone de parcare mai sigure şi mai securizate pentru camioane. Se estimează că în prezent există un deficit de 100 000 de locuri de parcare sigure în Europa. Doar 4% din spaţiile disponibile în prezent sunt certificate ca fiind sigure", a declarat Dolores Montserrat.

O altă măsură care ar urma să fie adoptată ar fi digitalizarea reclamaţiilor, astfel încât şoferii să poată reclama furturile operativ.

"Se insistă foarte mult pe digitalizarea reclamaţiilor, să fie o aplicaţie, ceva online, au înţeles că marea majoritate a şoferilor nu se duc să reclame un furt de motorină pentru că nu îşi permit să piardă atât timp. S-a convenit să se ia măsuri la nivelul echipajelor de intervenţie, la nivel de Franţa s-a recunoscut că nu au destui oameni. (...) Problema principală e însă siguranţa locurilor de parcare. S-a vorbit de parcări cu plată, dar asta nu e o soluţie, deja plătim taxe de circulat pe autostradă, de ce am plăti în plus pentru parcări? Să pună camere de supraveghere şi să ilumineze parcările deja existente, asta e problema primordială şi prima urgenţă. O altă problemă care ar urma să fie soluţionată ar fi doborârea barierei lingvistice la apelurile pe 112".

Reamintim că, pe 26 octombrie 2021, europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a anunţat că în şedinţa Comisiei pentru Petiţii a Parlamentului European (PETI) a fost votată Propunerea de rezoluţie privind siguranţa parcărilor pentru camioane în Uniunea Europeană.

Rezoluţia a fost iniţiată de grupul Renew Europe, prin Vlad Gheorghe, ca reacţie la atacurile repetate asupra şoferilor de camion în parcările UE, care au culminat tragic cu moartea unui cetăţean român în luna mai 2021. Incidentul a dus la declanşarea unei serii de acţiuni la nivel european.

“Am interpelat în acel moment Comisia Europeană, autorităţile franceze şi Consulatul român, am luat legătura cu asociaţiile şi grupurile şoferilor de TIR români. Era clar că discutăm despre un fenomen şi nu despre un incident izolat. După ce şoferii români au depus la Comisie o petiţie cu aproape 25.000 de semnături, am pus subiectul pe agenda PETI în timp record şi pe 15 iulie vocea Adrianei Mureşan, reprezentanta petiţionarilor, s-a auzit în Parlamentul European”, a declarat Vlad Gheorghe.

Potrivit europarlamentarului, este meritul şoferilor că s-au mobilizat rapid şi au înţeles că au această pârghie la dispoziţie.

Teroarea din parcări

Adriana Mureşan ne-a vorbit, anul trecut, despre experienţa sa personală, ca şofer de TIR care străbate Europa şi care-şi simte viaţa pusă în pericol de lipsa măsurilor care să asigure siguranţa în parcări.

"Eu am patru ani de zile de teroare, mă privez de nişte drepturi şi nu dorm în parcări în Franţa. Hoţii, contrar aşteptărilor, se duc în benzinării, unde sunt multe camioane, şi în parcări cu plată, nu în cele publice.

Eu, de patru ani, dorm în zone industriale, mă dau jos de pe autostradă, fiind femeie sunt privilegiată, mă dau jos de pe autostradă, merg câţiva kilometri, caut un loc într-un poligon. Asta mă privează însă de duş, de facilităţile din parking. Sufăr lucruri. Pe de altă parte, nu întodeauna pot să fac asta. Ştii că noi suntem cu timpii de conducere, nu întotdeauna îmi permit să ies de pe autostradă şi să îmi caut un loc sigur unde să dorm. Sunt obligată, de 2-3 ori pe lună, să dorm în parcare pe autostradă! Nu vrei să ştii cum dorm! Nu mi-e teamă că îmi fură motorina, deşi marea majoritatea a firmelor când şoferilor li se fură din motorină, sau din marfă le iau din bani şoferilor! Şi atunci şoferul se dă jos să se ia la trântă cu hoţii că dacă nu, plăteşte el paguba. Eu nu am problemele astea la firma mea. Nu mi-e frică nici că îmi intră în cabină, că am camionul făcut cu sisteme de siguranţă şi dacă sparg butucul, nu pot deschide uşa, dar mi-e teamă că mă gazează, şi dacă mă gazează apoi pot tăia uşa cu flexul. Şi mi-e groază, că sunt femeie... dacă intră peste mine când m-au gazat?! Îţi imaginezi că vin câte trei patru, tu îţi imaginezi?", a relatat Adriana.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor