Cât valorează acordurile Rusiei

Separatiştii pro-ruşi nu pot, moralmente, să oprească luptele pentru controlarea unui oraş din estul Ucrainei unde au încercuit trupele guvernamentale, în ciuda încheierii unui acord de pace, a declarat marţi un reprezentant al rebelilor.
Forţele ucrainene se deplasează cu tancurile din Artemivsk spre Debalţeve, 11 februarie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
17.02.2015

Separatiştii pro-ruşi nu pot, moralmente, să oprească luptele pentru controlarea unui oraş din estul Ucrainei unde au încercuit trupele guvernamentale, în ciuda încheierii unui acord de pace, a declarat marţi un reprezentant al rebelilor.

Denis Puşilin a declarat pentru Reuters, înaintea unei conferinţe pe tema implementării acordului de la Minsk, că rebelii nu îşi vor putea retrage armamentul greu, după cum prevede acordul, decât dacă forţele ucrainene fac acelaşi lucru.

Luptele s-au domolit în multe zone din estul Ucrainei, după intrarea în vigoare a regimului de încetare a focului în cursul nopţii de duminică, dar nu în jurul oraşului Debalţevo, un nod feroviar strategic care leagă regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk.

“Nu avem dreptul [de a opri lupta pentru Debalţevo]. Este până la urmă o chestiune de moralitate. Este teritoriu intern. Trebuie să răspundem la focurile de armă, trebuie să depunem eforturi pentru a distruge poziţiile de luptă ale inamicului”, a afirmat Puşilin în fortăreaţa rebelă de la Doneţk.

Întrebat despre planurile legate de retragerea armelor grele, el a mai adăugat: “Suntem pregătiţi în orice moment, [şi] avem totul pregătit pentru o retragere mutuală. Nu vom face nimic unilateral – altfel soldaţii noştri vor deveni nişte ţinte.”

Armata ucraineană a declarat luni că forţele sale nu vor continua planurile de retragere a armelor grele decât dacă vor înceta luptele.

AFP a citat un purtător de cuvânt al armatei ucrainene care a afirmat că 5 soldaţi ucraineni au fost ucişi şi 14 au fost răniţi în luptele care au avut loc în ultimele 24 de ore în estul Ucrainei. Acesta a adăugat că majoritatea victimelor au fost înregistrate în jurul oraşului Debalţevo.

Kremlinul a declarat că liderii Rusiei, Germaniei şi Ucrainei au discutat telefonic despre situaţia din Debalţevo, despre rolul jucat de reprezentanţii OSCE şi despre planurile de retragere a armelor grele. Totuşi, Kremlinul nu a oferit alte detalii.

În plus, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, a declarat că serviciile secrete ale ţărilor membre ale NATO dispun de date precise privind prezenţa militară a Rusiei în estul Ucrainei, a susţinut agenţia de ştiri TASS.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor