Cât a recuperat statul din cele 60 de milioane de euro prejudiciu din dosarul lui Voiculescu
alte articole
Până la începutul lunii iunie, statul român recuperase doar 3,68% din prejudiciul stabilit prin hotărâre definitivă în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare, caz încheiat cu condamnarea la zece ani de închisoare a fondatorului trustului Intact, Dan Voiculescu, dar şi a altor oameni care i-au fost alături în afacere, dezvăluie Centrul de Investigaţii Media.
Mai exact, dintr-un prejudiciu stabilit de instanţă la 266.171.892 de lei, statul a reuşit să ia înapoi doar 9.804.198 de lei, bani adunaţi de la toţi cei condamnaţi în acest dosar, care fie au plătit de bunăvoie, fie le-au fost vândute bunurile de către Fisc.
Bunurile dobândite fraudulos - spune instanţa - în urma privatizării ICA, respectiv terenurile şi clădirile din strada Gârlei (turnul Intact, sediul GRIVCO şi restul de clădiri care au aparţinut institutului) şi Şoseaua Bucureşti Ploieşti (fostul sediu al Antenei 3) au trecut în patrimoniul statului, dar nu au putut fi deocamdată valorificate. Practic, în acest moment ele nu produc, ci consumă resurse, dar nu (neapărat) din vina statului, ci ca urmare a unui litigiu deschis şi menţinut de firmele mogulului.
Statul a ajuns totuşi şi la banii familiei Voiculescu. A recuperat de la cele două fiice ale lui Dan Voiculescu suma de 28.672.047 de lei. În viziunea judecătorilor, cele două au devenit subiecte ale confiscării extinse după ce tatăl lor le-a donat, anterior pronunţării soluţiei definitive, întreaga lui avere.
Tot prin confiscare extinsă, statul mai avea de luat de la însuşi Dan Voiculescu suma de 13.067.148 de lei. A reuşit să-şi aducă în conturi doar 2.347.216 lei, precum şi acţiuni ale GRIVCO la CRESCENT Commercial and Maritime Cipru, la care însuşi Voiculescu era acţionar şi şase terenuri în Buftea, ambele active cu o valoare încă nestabilită.
Pentru a recupera şi restul de bani pe care-i datorează Dan Voiculescu, singur sau în solidar cu ceilalţi condamnaţi din dosar, statul a rămas fără soluţii. Cel puţin până în anul 2024, când devin scadente câteva două împrumuturi importante acordate fiicei sale Camelia (12.440.000 de lei) şi partenerei sale de viaţă, Elena Voiculescu (2.700.000 de dolari). Ambele au calitatea de terţ poprit, dar până la scadenţă statul nu se poate atinge de banii sau proprietăţile lor.
Între timp, ca o încununare a neputinţei tuturor instituţiilor statului român, care ar fi trebuit să-l oprească pe acesta din aventura ICA sau să nu-i permită să-şi pună averea la adăpost pe timpul judecăţii, lui Dan Voiculescu i se reţine, lunar, o treime din pensie. Adică aproape 700 de lei pe lună. Nu mai are nimic altceva. Pe numele său.
Pentru a citi în continuare articolul intraţi aici.