Tudose, mişcare strategică: Bogdan Stan, demis de la şefia Fiscului

Preşedintele ANAF Bogdan Stan, al cărui nume este asociat cu celebra companie Tel Drum din Teleorman, a fost dat afară de premierul Mihai Tudose.
Mihai Tudose (Obiectiv Vocea Brailei)
Andrei Pricopie
18.07.2017

A doua zi după ce a primit mână liberă de la liderul PSD Liviu Dragnea, premierul Mihai Tudose a decis să-l elibereze din funcţie pe preşedintele ANAF, Bogdan-Nicolae Stan, nemulţumit fiind de scăderea încasărilor de la buget.

În locul său, Tudose a numit-o pe Mirela Călugăreanu - director adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bucureşti - în funcţia de preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Cele două decizii au fost publicate marţi în Monitorul Oficial.

Noul şef ANAF nu are culoare politică

"Am primit din partea domnului ministru de Finanţe mai multe propuneri, împreună ne-am consultat, am vorbit cu fiecare dintre persoanele respective şi am ales o doamnă foarte respectată şi foarte hotărâtă, o doamnă care îşi dă seama că joacă cartea vieţii profesionale prin această numire, domnia sa neavând gri: ori este eroină, ori ne-am făcut de râs amândoi. Doamna nu are absolut nicio culoare politică, chiar nu are nicio culoare politică", a declarat Tudose, citat de Agerpres.

Primul ministru a explicat că, deşi a luat o astfel de decizie, nu se poate spune că fosta conducere a ANAF a fost una slabă, doar că nu a reuşit să se ridice la nivelul aşteptărilor.

"Am cerut de la ANAF o strategie pentru o colectare bună, nu o strategie tip western, să mai vedem mascaţi alergând după bătrânele cu pătrunjel prin piaţă şi nici apăsând foarte tare cu bocancul tocmai pe cei cinstiţi, din dorinţa de a mai stoarce ceva de la ei (...) Am dorit o strategie coerentă în vamă, pentru a stopa odată contrabanda cu de toate în România. (...) Am dat două săptămâni fostei conduceri ANAF, nu a fost o conducere rea, dar nu a fost o conducere care să ducă lucrurile până acolo unde puteau fi duse, adică cu curăţenie până la capăt", a argumentat Tudose.

În acelaşi timp, premierul a subliniat că trebuie găsite noi mijloace pentru a contracara fenomenul evaziunii fiscale.

"Pe cei cinstiţi îi respectăm şi îi ajutăm în continuare, îi vom trata corect, dar ceea ce se întâmplă acum pe acest domeniu de fiscalitate, de evitare şi diminuare nejustificată a bazei de impozitare, vom căuta şi noi mijloace, tot legale de a contracara acest fenomen. Fiindcă domniile lor beneficiază de acest mediu economic stabil din România, fac profit, dar înţeleg să-l plătească în altă parte, ştiu eu, în paradisuri fiscale. Este un meci care pe care, dar vom încerca să găsim mijloacele necesare pentru a fi corecţi, până la urmă, unii cu alţii", a punctat Tudose.

Undă verde de la Dragnea

Cu o zi în urmă, premierul fusese invitat, în cadrul şedinţei coaliţiei de guvernare, să analizeze "foarte atent şi cu maximă rigoare activitatea ANAF".

"Eu i-am cerut prim-ministrului să analizeze foarte atent şi cu maximă rigoare activitatea ANAF şi m-a asigurat şi pe mine, şi pe colegii din coaliţie că se va întâmpla acest lucru în zilele următoare. L-am rugat, nu am vrut să intru în detalii, doar să facă o analiză foarte serioasă a activităţii ANAF şi să ia măsurile de cuviinţă. România nu stă rău, România trebuie să stea mult mai bine.

Unul din motivele principale pentru care Guvernul celălalt a fost schimbat au fost o serie de întârzieri cu efecte în demararea unor investiţii publice aşteptate şi foarte necesare. Şi al doilea - o creştere a gradului de colectare şi o luptă serioasă cu evaziunea fiscală. Cred că astea trebuie să fie principalele ţinte ale ANAF şi, implicit, ale Direcţiei de Antifraudă", a declarat Dragnea.

Liderul PSD i-a dat mână liberă "să ia orice măsură crede de cuviinţă pentru a îmbunătăţi activitatea ANAF".

Întrebat dacă este mulţumit de activitatea şefului ANAF, Dragnea a precizat că nu e "foarte fericit", însă nu doreşte să spună ce părere are despre un membru al Guvernului sau despre un şef de instituţie.

"Dar faptul că i-am cerut premierului să facă această analiză... probabil că nu sunt foarte-foarte fericit", a adăugat preşedintele PSD.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor