Castelul Bran, evaluat la 140 de milioane de dolari, a doua cea mai scumpă clădire din lume

Castelul Bran
Castelul Bran (Epoch Times România)
Bogdan Costea
17.08.2012

Castelul Bran a devenit a doua cea mai scumpă proprietate din lume, potrivit unui clasament făcut de revista Forbes, Castelul lui Dracula având o valoare de piaţă de 140 de milioane de dolari. Pe primul loc al clasamentul publicaţiei americane este o proprietate din Beverly Hills, California, o vila care a fost deţinută de magnatul media William Randolph Hearst. În prezent aceasta este evaluată la 165 milioane de dolari, cu 25 de milioane de dolari mai mult decât reşedinţa lui Dracula.

De când a fost retrocedat familiei de Habsburg, Castelul Bran a reuşit să aducă şi venituri consistente administratorului. La finele anului 2011, obiectivul turistic a raportat un profit de 2,7 milioane de euro. Reţeta succesului pare a fi atât istoricul castelului, dar şi posibilitatea organizării de evenimente în cetatea lui Dracula. De exemplu, organizarea unei cununii la castelul Bran costă 20.000 de euro, în timp ce un bilet pentru un simplu vizitator scoate din buzunarele turiştilor 25 de lei. Pentru taxa de filmare administratorii proprietăţii percep 20 de lei. Cu peste jumătate de milion de vizitatori anual, Castelul Bran este cel mai vizitat obiectiv turistic din România.

Acum trei ani, înainte de a fi retrocedat moştenitorilor Reginei Maria, Castelul Bran era de nerecunoscut pentru noii proprietari, care ştiau, din fotografii de familie, cum arăta în vremurile de glorie. "Am primit doar ziduri, un castel foarte, foarte frumos... cu fire care atârnau din tavan. Iar oamenii care au venit în vizită în acea zi, din zonă, au zis că îl vom face frumos din nou. Asta înseamnă totul", povesteşte Emanuela de Habsburg, proprietara castelului. "Am preluat un castel jefuit, un castel căruia i s-a răpit chiar şi demnitatea. Ploua în castel în şiroaie", îşi aminteşte Lia Trandafir, administratorul proprietăţii medievale. Ştiam că lucrul ăsta se va întâmpla şi nu a fost un şoc, deşi a fost foarte greu. Lucruri care au fost aici de când le-a aranjat Regina şi care au supravieţuit războiului, perioadei comuniste, au fost luate de stat sau Minister",spune Dominic de Habsburg, noul proprietar.

Succesul a apărut după ce proprietarii au remobilat Castelul în stilul epocii. Pe lângă obişnuitele vizite zilnice, aici au loc acum tot felul de evenimente speciale, nunţi, petreceri, dar şi întâlniri de afaceri. Toate acestea rotunjesc încasările. "Evenimentele private reprezintă un procent de peste 90%: lansări de produse, workshopuri, fie că sunt cine tematice sau petreceri de sfârşit de an", explică Alex Priscu, directorul de marketing al castelului.

Am primit doar ziduri, un castel foarte, foarte frumos... cu fire care atârnau din tavan.

În numai trei ani, valoarea castelului s-a dublat, iar Bran a devenit a doua cea mai scumpă proprietate din lume. Investiţiile şi un management performant au transformat un Castel care, mulţi ani, a fost o povară pentru administraţia locală, într-o instituţie profitabilă, recunoscută în toată lumea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor