La Bran, vizitatorii sunt atraşi de Dracula, nu de povestea inimii reginei Maria

Inima reginei Maria a României s-a aflat odinioră la castelul Bran, dar comuniştii au furat-o de acolo. Astăzi, turiştii vin la Bran pentru un alt motiv: contele Dracula, notează cotidianul austriac WirtschaftsBlatt, în ediţia de vineri.
Castelul Bran (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
15.07.2011

Inima reginei Maria a României s-a aflat odinioră la castelul Bran, dar comuniştii au furat-o de acolo. Astăzi, turiştii vin la Bran pentru un alt motiv: contele Dracula, notează cotidianul austriac WirtschaftsBlatt, în ediţia de vineri.

În testamentul său, regina Maria a vrut ca inima să-i fie îngropată pe malul Mării Negre, la Balcic. După ce acesta a revenit Bulgariei în 1940, moştenitorii Mariei i-au adus inima la Bran, unul din castelele familiei, devenit una din principalele atracţii turistice ale României, dar cunoscut drept castelul lui Dracula. La sfârşitul anilor 1960, comuniştii au spart sarcofagul, au trecut caseta preţioasă în tezaurul naţional şi au depozitat inima reginei la Muzeul Naţional de Istorie de la Bucureşti, unde se află şi astăzi, dar neaccesibilă publicului.

Castelul Bran, situat la 30 km de Braşov, a fost restituit în 2006 moştenitorilor fostei case regale (printre care şi Dominic de Habsburg). Astăzi, potrivit datelor oferite de management, la Bran vin anual peste 500.000 de vizitatori. Castelul rămâne, desigur, un magnet mai ales pentru turiştii români. Numai 36% dintre vizitatori sunt străini. Asocierea cu Dracula este cea care stârneşte mai multă atenţie decât inima reginei.

'Cu siguranţă, motivul covârşitor pentru aceste vizite este legenda lui Dracula', afirmă managerul Alex Prişcu. Nu este însă sigur că Vlad Ţepeş, cinstit în România ca luptător împotriva Imperiului Otoman în secolul al XIV-lea şi folosit de Bram Stoker ca model pentru romanul său 'Dracula', a trăit odinioară în acest castel, mai notează publicaţia austriacă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor