Cash-ul devine demodat într-un ritm alert în China

Una dintre evoluţiile demne de observat din ultimii ani este eliminarea treptată a numerarului din ţările civilizate - precum Suedia, Canada etc. Însă această măsură a luat amploare rapid şi în China.
Bancnote de 100 de yuani.
Bancnote de 100 de yuani. (Captură Foto)

Pe de altă parte, asemenea măsuri - uneori extrem de controversate - sunt luate inclusiv în ţări care depind masiv de numerar - precum India - iar efectele pot fi dintre cele mai bizare.

Motivele oficiale ale unei asemenea agende sunt dintre cele mai diverse - de la presupusa eliminare a fraudei fiscale, la controlul finanţării operaţiunilor teroriste etc.

Cu toate acestea, un efect secundar extrem de evident este faptul că eliminarea numerarului ajută la exercitarea unui control şocant asupra individului.

De curând, acest fenomen a început să fie observat puternic în China, unde cel mai masiv şi represiv regim din lume controlează o cincime din populaţia globului.

Anul trecut, volumul plăţilor mobile în China a crescut de peste două ori, ajungând la un total de 5 trilioane de dolari.

Cifrele de pe ultimele trei luni ale acestui an sugerează că Alipay şi WeChat Pay sunt două dintre serviciile care domină piaţa, prima fiind responsabilă pentru 54% dintre tranzacţii şi a doua pentru aproximativ 40%.

CLSA, o companie de cercetare în investiţii cu sediul în Hong Kong, prezice că plăţile electronice în China vor ajunge la un volum de 45 trilioane de dolari până în 2021. Chiar acum, totul, de la închirieri de biciclete până la fast food, poate fi plătit cu un smartphone – şi uneori numerarul nu este acceptat ca formă validă de plată.