La întâlnirea cu Bolton, Dodon a vorbit despre politică externă echilibrată. Expert: Până unde ajung limitele acestei politici echilibrate?

John Bolton şi Igor Dodon
John Bolton şi Igor Dodon (presedintie.md)

După întrevederea cu prim-ministrul Republicii Moldova, Maia Sandu, consilierul preşedintelui SUA pentru securitate naţională, John Bolton, care se află într-o vizită de lucru în ţara noastră, s-a întâlnit şi cu preşedintele Igor Dodon. Oficialii au discutat pe marginea unui spectru larg de subiecte ce ţin de relaţiile bilaterale, au constatat îmbunătăţirea cooperării bilaterale după schimbarea paşnică a guvernării în luna iunie curent.

În context, interlocutorii au fost unanimi în opinia privind importanţa păstrării consensului intern şi continuarea susţinerii externe a majorităţii parlamentare şi a Guvernului Republicii Moldova. Igor Dodon a apreciat pozitiv interesul major al conducerii Statelor Unite faţă de stabilirea unor contacte mai intensive cu ţara noastră. În legătură cu aceasta, şeful statului a reamintit despre vizita înalţilor oficiali ai Departamentului de Stat şi ai Agenţiei Internaţionale pentru Dezvoltare (USAID), ceea ce demonstrează începutul unei etape noi în dezvoltarea parteneriatului strategic dintre Moldova şi SUA.

În continuarea discuţiei cu Bolton, preşedintele a exprimat gratitudine conducerii americane pentru sprijinul multilateral permanent acordat Republicii Moldova. Totodată, Dodon a subliniat realizarea cu succes a proiectelor „Provocările Mileniului” şi „Compact”, punctând că Moldova mizează pe implementarea unor noi programe de amploare.

De asemenea, şeful statului a subliniat faptul că administraţia instituţiei pe care o conduce, în colaborare cu Parlamentul şi Guvernul, vor promova în continuare o politică externă echilibrată în vederea stabilirii unor relaţii pragmatice de parteneriat cu statele din Vest şi din Est.

În context, Dodon a vorbit despre necesitatea reglementării paşnice a conflictului transnistrean, cu respectarea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Mai mult decât atât, preşedintele i-a comunicat oficialului american despre intenţia de a rosti un discurs de la tribuna Adunării Generale ONU, la New York, la finele lunii septembrie.

Preşedintele Dodon promovează, cu disciplină, politica externă multivectorială, adică cea echilibrată, a menţionat analistul politic, Dionis Cenuşă, intrebându-se retoric, totuşi, ce s-ar subînţelege sub această politică externă echilibrată atunci când vorbeşte cu consilierul preşedintelui SUA, John Bolton:„Că prietenim cu Rusia şi cu SUA, şi cu NATO? Până unde ajung limitele acestei politici echilibrate?”, s-a mai întrebat Cenuşă.

„Preşedintele Dodon a solicitat întrevederi cu reprezentanţii conducerii SUA, atunci când va merge la ONU în septembrie. Totuşi, a avut rezerve şi nu a pomenit numele lui Donald Trump sau că ar vrea să se vadă anume cu el. De ce nu?, dacă Trump îşi arată deschis prietenia faţă de Putin, pe care Preşedintele Dodon îl idolatrizează... O compatibilitate perfectă”, se mai arată în postarea analistului pe contul său de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe