Mike Pompeo: Forţele americane nu vor părăsi Afganistanul fără un acord de pace

Secretatul american de stat Mike Pompeo (J. Raedle / Getty Images)
Andrei Popescu
09.09.2019

Administraţia Trump a refuzat duminică să excludă retragerea trupelor americane fără un acord de pace, care a fost anulat în urma unui atac terorist, în care a fost atacată Zona Verde, inclusiv ambasada României la Kabul.

Într-un interviu acordat duminică, secretarul de stat, Mike Pompeo, a spus că talibanii au „încercat să obţină un avantaj de negociere prin efectuarea unor atacuri teroriste în interiorul ţării.”

„Vom evita un acord dacă alţii încearcă să folosească violenţa pentru a atinge rezultate mai bune într-o negociere”, a adăugat el.

Pompeo şi alţi oficiali ai administraţiei au lăsat deschisă calea reluării negocierilor şi la fel au procedat şi talibanii. Dar s-ar putea ca discuţiile să nu aibă loc în următoarele câteva luni, deoarece părţile sunt marcate de o profundă neîncredere reciprocă, au afirmat oficialii afgani, citaţi de New York Times.

În pofida criticilor din partea mai multor colegi republicani, inclusiv a consilierului pentru securitate naţională John R. Bolton, Trump a promis că va reduce numărul forţelor americane din Afganistan, spunând, în urmă cu două săptămâni, că numărul acestora va scădea la 8.600 de la nivelul actual de aproximativ 14.000.

Pompeo a trasat două condiţii pentru retragere duminică: reducerea violenţei şi alt atac terorist asupra Statelor Unite din Afganistan să nu mai fie permis niciodată.

„Nu vom retrage forţele fără să ne asigurăm că vom atinge cele două obiective ale preşedintelui Trump”, a declarat el pentru „Meet the Press” de la NBC.

Într-un interviu acordat joi la Consiliul pentru relaţii externe (CRE) de la Washington, şeful Marelui Stat Major - generalul Joseph Dunford care va părăsi postul în curând - a susţinut că de ani de zile s-a văzut clar că singura pace de durată va proveni dintr-un proces politic între talibani şi guvernul afgan.

El a spus că opinia lui în ceea ce priveşte negocierile de succes vizează „reducerea nivelului violenţei” şi stabilirea unui dialog intra-afgan.

La baza acordului provizoriu dintre Statele Unite şi talibani erau asigurări din partea grupului că nu va sprijini grupurile teroriste internaţionale şi că pământul afgan nu va fi folosit pentru atacuri împotriva Occidentului.

"Talibanii s-au angajat să facă acest lucru", a spus Pompeo duminică la Fox News. „S-au angajat că se despart de Al Qaeda, în mod public. Şi, evident, ar trebui să îşi îndeplinească acest angajament. Astfel, am făcut progrese reale, dar până la urmă talibanii au sărit în sus”.

Întrebat de Margaret Brennan cu privire la „Face the Nation” de la CBS, dacă 14.000 de militari americani din Afganistan „rămân pe poziţiile deţinute şi în viitor”, Pompeo a spus că „în final este decizia preşedintelui”.

Oficialii militari şi de informaţii citaţi de New York Times au declarat că forţele americane sunt acolo în principal pentru a furniza informaţii afganilor.

Generalul Dunford a declarat joi că reducerea planificată la un efectiv de 8.600 de militari s-a bazat pe o estimare a Pentagonului care a încercat să calculeze câte forţe ar fi necesare în teren pentru a se asigura că grupurile teroriste nu exploatează vidul de putere din ţară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor