Cărţile de identitate pot fi eliberate şi în ziua alegerilor prezidenţiale
alte articole
Drept de vot au cetăţenii care au împlinit 18 ani, alegătorii putându-şi exprima opţiunea numai cu prezentarea unui act de identitate valabil. Bucureştenii care nu au act de identitate sau deţin unul expirat se pot adresa serviciilor de evidenţă a populaţiei.
"Programul de lucru al serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor din Municipiul Bucureşti, cu ocazia alegerilor prezidenţiale din data de 02 Noiembrie 2014, a fost extins. In ziua de sambata, 01.11.2014, programul de lucru cu publicul va fi intre orele 08.00 si 16.00. Duminica, 02.11.2014, cand vor avea loc alegerile prezidentiale, programul de lucru cu publicul va fi intre orele 08.00 si 21.00", anunţă, într-un comunicat, Direcţia Generală de Evidenţă a Persoanelor-Bucureşti.
"Alegătorii care în ziua votării se află în altă localitate decât cea de domiciliu, pot vota la orice secţie de votare din ţară, numai după ce declară în scris şi pe propria răspundere că nu au mai votat şi nu vor mai vota la acest tur de scrutin”, a afirmat ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea.
Ministrul Afacerilor Interne a afirmat că pentru primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale au fost mobilizaţi în total 58.000 de angajaţi ai MAI, dintre care peste 31.000 de poliţişti şi 12.500 de jandarmi. Cei care încalcă legea pot primi amenzi aspre sau riscă să ajungă la înschisoare.
"Refuzul oricărei persoane de a se conforma dispoziţiilor preşdintelui biroului electoral a secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi constituie contravenţie şi se sancţionează cu o amendă de la 1.500 la 4.500 de lei. Votarea de două ori sau mai multe ori, introducerea în urnă a mai multor buletine de vot sau votarea fără a avea acest drept constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani", a explicat Oprea.