Cartelul din Sinaloa lovit dur: Un lider arestat şi 19 morţi într-un schimb de focuri cu armata

Soldaţi ai armatei mexicane patrulează pe străzile din Culiacan, statul Sinaloa, Mexic, pe 21 septembrie 2024. (Getty Images)
Redacţia
23.10.2024

Nouăsprezece presupuşi membri ai unei bande au fost ucişi într-un schimb de focuri în apropierea capitalei statului mexican Sinaloa, iar un lider al cartelului local a fost arestat, a anunţat marţi Ministerul mexican al Apărării, în contextul în care violenţele dintre carteluri se intensifică.

Lupta a avut loc luni, la circa 11 km de capitala statului Sinaloa, Culiacan, unde un grup de peste 30 de bărbaţi înarmaţi au tras asupra soldaţilor, după cum transmite Reuters citând o declaraţie a ministerului. Unii dintre presupuşii membri înarmaţi ai cartelului au fugit de la faţa locului după ce agenţii federali au ripostat.

Persoana arestată a fost identificată ca fiind Edwin Antonio „N” - numele său de familie nu a fost dezvăluit, aşa cum se întâmplă de obicei în cazul celor acuzaţi de infracţiuni în Mexic - şi a fost descris drept un lider local al facţiunii Cartelului Sinaloa condusă de legendarul său co-fondator Ismael „El Mayo” Zambada.

Un document din registrul naţional al persoanelor reţinute din Mexic, datat 22 octombrie, menţionează un Edwin Antonio Rubio Lopez ca fiind reţinut de personalul militar în Sinaloa.

Au fost confiscate şapte vehicule şi aproape 30 de arme de foc, inclusiv mitraliere, muniţie şi veste şi căşti de tip militar.

Context

Violenţele au izbucnit în statul de pe coasta de vest a Pacificului încă de la arestarea lui Zambada la sfârşitul lunii iulie, după ce acesta a fost transportat cu avionul pe o pistă de aterizare din Statele Unite, în apropiere de oraşul El Paso, Texas, şi a fost reţinut rapid de oficialii americani.

Se crede că liderul veteran al cartelului are în jur de 70 de ani. El a susţinut că un membru de rang înalt din Los Chapitos, o altă facţiune a cartelului Sinaloa, l-a răpit şi apoi l-a dus în Statele Unite împotriva voinţei sale.

Violenţele dintre bande care afectează Sinaloa sunt considerate de analiştii în domeniul securităţii ca punând probabil cele două facţiuni una împotriva celeilalte şi s-au intensificat de la începutul lunii septembrie, cu aproximativ 200 de morţi şi peste 300 de persoane considerate dispărute, conform datelor oficiale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor