Carnea sintetică ajunge în supermarketurile americane. Evoluţionistul Richard Dawkins se întreabă dacă am putea deveni canibali

Chiftea din carne sintetică
Chiftea din carne sintetică (Print screen YouTube)

Renumitul ateist şi biolog evoluţionist Richard Dawkins doreşte să ştie: vor depăşi vreodată americanii „interdicţia împotriva canibalismului” şi vor consuma „carne umană” produsă în laborator?

Dawkins, autorul cărţii „Dumnezeu: o amăgire”, a pus această întrebare ca răspuns la informaţiile apărute în presă care susţin că este posibil ca până la sfârşitul acestui an în meniurile restaurantelor să fie inclusă “carne curată” produsă în laborator (carne sintetică). Aşa zisa “carne curată” este un produs alimentar creat din celule stem recoltate de la animale şi crescute în laboratoare timp de câteva săptămâni.

Unii ecologişti acceptă aşa zisa “carne curată” deoarece ei susţin că este o modalitate de a încetini încălzirea globală şi de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu până la 96%, conform unui articol publicat în ziarul britanic The Independent, care nu menţionează carnea umană crescută în laborator.

Josh Tetrick, directorul general al producătorului de “carne curată” JUST, a declarat pentru CNN că, „înainte de sfârşitul lui 2018, în restaurantele din SUA şi Asia s-ar putea să fie servite aripioare de pui, sos şi pate de ficat de gâscă produse în laborator, precizează site-ul WND.

Totuşi, “carnea curată” derivată din animale se află la distanţă mare faţă de carnea de om crescută în laborator pusă pe farfuriile americanilor. Însă Dawkins pare să fie destul de deschis la această idee.

„Culturi de ţesut, ‘carne curată’, deja din 2018?” a scris la începutul acestei luni Dawkins pe Twitter pentru cei 2,7 milioane de followeri. „Am aşteptat mult timp acest lucru. ... Ce ar fi dacă va fi crescută carne umană? Am putea depăşi tabuul cu privire la canibalism? O speţă interesantă pentru moralitatea consecinţialistă versus absolutismul ‘reacţiei bleahh’”.

Nu este pentru prima dată când Dawkins propune consumul de carne umană. El a mai pomenit despre acest lucru în cadrul unei discuţii din 2010 cu filosoful australian Peter Singer.

Comentariile postate de Dawkins pe Twitter au generat un val de critici, acceptare şi chiar unele trimiteri la “Soylent Green”, un film ştiinţifico-fantastic din 1973 în care guvernul hrăneşte oamenii cu raţii de produse din soia, care se dovedesc a fi produse din rămăşiţe umane.