Minunata lume a ştiinţei? China produce oficial primul câine clonat

ADN (Epoch Times)
Georgette Neagu
17.07.2017

O echipă de oameni de ştiinţă chinezi au folosit ingineria genetică pentru a clona un căţeluş beagle, Long Long, primul câine din lume clonat ce provine de la un părinte modificat genetic.

Long Long a fost clonat de către Lai Liangxue împreună cu o echipă de cercetători de la Sino Gene şi a vazut lumina zilei în luna mai. Tatăl lui Long Long, Apple, a fost proiectat genetic în acelaşi laborator pentru ca echipa să studieze ateroscleroza, care apare atunci când arterele sunt înfundate. Long Long este considerat primul câine clonat dintr-un părinte modificat genetic, potrivit unui raport al Daily Mail.

În 2015, echipa lui Lai a folosit tehnologia de editare a genelor (CRISPR- Cas 9) pentru a reproduce beagle-ul fără gena myostatin, a cărei absenţă determină o masă musculară crescută, potrivit unui raport al Massachusetts Institute of Technology’s Technology Review. Două dintre specimenele beagle ale lui Lai, Hercules şi Tiangou, au fost proiectate să aibă de două ori masa musculară a unui beagle normal.

Lai a afirmat că echipa sa va fi capabilă să folosească ingineria genetică pentru a crea "super câini" care aleargă mai repede, sunt mai puternici sau care au alte caracteristici dorite - şi apoi va utiliza noua tehnologie folosită pentru a-l crea pe Long Long pentru a produce loturi întregi de câini clonaţi, ce pot fi folosiţi de forţele de poliţie şi la vânătoare.

"Prin această tehnologie, selectând o anumită genă a câinelui, putem să creştem un animal cu o masă musculară mai mare, un miros mai bun şi o capacitate mai bună de a alerga, ceea ce este bun pentru aplicaţii de vânătoare şi de poliţie", a declarat Lai pentru China Plus la 6 iulie.

David King, directorul Human Genetics Alert, a declarat pentru Sunday Express, din SUA, că este îngrijorat că această evoluţie ar putea conduce în cele din urmă la ingineria genetică a oamenilor.

Unele ţări occidentale au impus moratorii asupra programelor de clonare a animalelor, însă măsura este considerată complet lipsită de eficacitate, din cauză că unele ţări din Asia - şi în special China - derulează programe masive de clonare şi cercetări genetice secrete.

Tocmai din această cauză, nu este clar dacă oamenii au fost clonaţi deocamdată.

Potrivit unui raport al US News şi World Report, omul de ştiinţă sud-coreean Hwang Woo-suk a declarat că a clonat cu succes un embrion uman, în 2004, la Universitatea Naţională din Seul, dar mai târziu a fost forţat să retragă oficial aceste revendicări după ce o investigaţie nu a găsit probele presupusului său succes.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor