Berlusconi, resuscitat cu televizorul

Silvio Berlusconi.
Silvio Berlusconi. (ANDREAS SOLARO / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
18.02.2013

Silvio Berlusconi a reînviat datorită unei campanii electorale centrate pe televiziune. Italia intră în ultima săptămână a unei campanii electorale plină de agresivitate, insulte şi promisiuni incredibile pe care le va lua vântul după ce se vor închide urnele de vot în zilele de 24 şi 25 februarie, notează luni ziarul ABC.

Premiul cel mare îl ia Berlusconi, cu uimitoarele sale declaraţii făcute la televizor, mediu în care se desfăşoară cu o măestrie unică. Cu excepţia comediantului Beppe Grillo, liderul Movimento 5 Stelle, care a reuşit să mobilizeze masele la mitingurile sale, restul candidaţilor au preferat televiziunea ca mijloc. Iar aici El Cavaliere şi-a tăiat partea regelui.

'Cu Berlusconi, politica a redevenit spectacol iar ceilalţi au fost nevoiţi să-l urmeze', spune Carlo Freccero, directorul postului Rai 4. 'Berlusconi bate orice rival în arta minciunii permanente', este de părere politologul Giovanni Sartori, amintind de unele promisiuni ale sale, precum crearea a 4 milioane de locuri de muncă sau restituirea banilor pe impozitul pe locuinţă. Influenţa televizorului este decisivă. Sondajele arată că acest mijloc poate influenţa votul a 75% din electorat.

Numai 25% dintre italieni se informează şi din alte mijloace, în afară de televizor.'Televiziunea rămâne referentul central şi de multe ori unicul pentru publicul în vârstă, puţin pregătit cultural şi uşor de influenţat. Iar Berlusconi a dominat acest mediu timp de 20 de ani şi a aplicat politicii filosofia sa comercială', afirmă Frecero, autor al cărţii 'Televiziunea'.

Până şi adversarii lui cei mai înverşunaţi sunt de acord cu acest aspect: 'Berlusconi este un mare comerciant,cel mai bun'. Paradoxal, deşi campania s-a purtat la televiziune, totul pare să indice că nu va exista o dezbatere electorală televizată. Duminică premierul demisionar, Mario Monti, a cerut o dezbatere la televiziune cu Berlusconi şi cu liderul centrului-stânga, Pier Luigi Bersani. Dar, cu excepţia unei surprize de ultimă oră, apelul său va cădea în gol pentru că dezbaterea nu convine adversarilor săi.

Berlusconi nu vrea să-i dea spaţiu lui Monti, pentru că Il Cavaliere se prezintă în campanie ca singura alternativă la stânga şi îl dispreţuieşte pe moderatul său rival, căruia îi spune 'profesoraş fals şi ipocrit'. La rândul său, Pier Luigi Bersani, care conduce în sondaje şi se vede deja câştigător, este de părere că, ori există o dezbatere între cei şase principali candidaţi, ori nu mai există deloc. Al patrulea mare protagonist al acestei campanii, comediantul Grillo, care ar putea obţine circa 20% din voturi, preferă în loc de dezbateri, monologul şi atacurile pe care le lansează la mitingurile sale.

Datorită televizorului, centrul-dreapta condus de Berlusconi a reuşit să reducă substanţial diferenţa care îl despărţea de centrul-stânga. Acum Il Cavaliere se laudă cu un 'sorpasso' (depăşire) a stângii pentru a-şi mobiliza susţinătorii. 'Rezultatul final? Orice se poate întâmpla', titra duminică ziarul de stânga Il Fatto. Între timp, guvernele europene consideră că o reîntoarcere a fostului premier ar fi 'o catastrofă'. Se poate spune totuşi că, Silvio Berlusconi, care a început campania mort din punct de vedere politic, a reînviat graţie televizorului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor