CNN, despre Dacia: Cea mai mare poveste de succes românească
alte articole
Într-un reportaj realizat recent de jurnaliştii de la CNN în România, brandul auto românesc Dacia este descris ca fiind cea mai de succes poveste românească.
Reportajul filmat în portul Constanţa, prezintă în prim plan trenurile marfare care duc spre port cereale şi ulei rafinat, dar şi cel mai cunoscut brand românesc, maşini marca Dacia.
“Portul Constanţa are o mare importanţă strategică în desfăşurarea operaţiunilor de logistică pentru livrarea de autovehicule noi. 40% dintre livrările internaţionale trec prin acest port. Tot prin Constanţa exportăm componente auto către cel puţin 12 destinaţii din întreaga lume”, a precizat Ştefan Gaibu, director de logistică la Dacia, pentru CNN.
Prin portul Constanţa au trecut în 2012 aproximativ 90.000 de maşini marca Dacia din totalul de 110.000 de maşini.
La fabrica de la Mioveni, jurnaliştii americani au filmat cei 1.500 de muncitori montând câte o maşină la fiecare minut.
“Lucrez la Dacia de 18 ani. Când linia de asamblare funcţionează în parametri normali, ataşez uşile de la aproximativ 470 de maşini. Este un loc de muncă foarte bun. Uitaţi-vă la economia României şi problemele forţei de muncă . Fabrica Dacia ne oferă şansa de a avea un loc de muncă decent”, a afirmat Marinică Duţescu, muncitor în fabrică.
Circuitul transporturilor celei mai profitabile componenţe de export a României, pe cale terestră, aeriană sau maritimă, este prezentat în detaliu în reportajul americanilor.
Filmul de la CNN arată cum producătorul român a reuşit să facă faţă cu brio perioadei de criză - cu câte trei trenuri încărcate la capacitate maximă, plecând zilnic spre portul Constanţa.
În opinia jurnaliştilor CNN, cu 36.000 de maşini exportate în 2008 şi cu o estimare de 150.000 de autoturisme exportate în acest an, România este pe cale să devină unul dintre jucătorii cheie de pe piaţa auto europeană.
A crescut numărul de înmatriculări Dacia în Europa
Europenii au înmatriculat în luna aprilie cu 28,2% mai multe maşini Dacia decât în luna precedentă. Grupul francez Renault a avut rezultate bune în ceea ce priveşte autoturismele Dacia şi în primele patru luni ale acestui an, când înmatriculările au crescut cu 18,3%.
Pe piaţa auto, încep deja să apare semne bune. Înmatriculările de autoturisme noi din UE au crescut cu 1,7% în aprilie faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 1,038 milioane de unităţi, după cum a informat Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA).
Marea Britanie a avut cea mai solidă creştere, cu 14,8% în aprilie şi cu 8,9% în primele patru luni ale anului, urmată de Germania, unde înmatriculările de automobile noi au avansat, în aprilie, cu 3,8%.
Şi ţara noastră stă bine la acest capitol - România a avut o creştere cu 21,7% în aprilie, de la 4.300 la 5.200 de autoturisme noi.
Portul Constanţa: 6.000 de Dacii exportate în Algeria
Din Portul Constanţa, un număr - record de 6.000 de vehicule marca Dacia au plecat la începutul lunii aprilie către Algeria. Acesta este cel mai mare volum de unităţi livrat pe plan extern într-un singur transport de la preluarea de către grupul francez Renault, în anul 1999.
Autovehiculele au plecat din Portul Constanţa, pe nava A Ladybug, cu o capacitate maximă de încărcare de 8.000 de vehicule.
Selectate pentru export de algerieni, din lotul de 6.000 de vehicule fac parte modelele Logan, Sandero, Symbol şi Duster, atât sub sigla Dacia, cât şi Renault.
În total, activitatea de încărcare a maşinilor pe navă a durat patru zile.
Dacia îşi măreşte cota de piaţă în Marea Britanie
Cota de piaţă a automobilelor Dacia a crescut de la 0,33 în primele trei luni la 0,52 pe primele patru luni, plasându-se pe locul 20 din 38, potrivit societăţii producătorilor de automobile, citată de Mediafax.
În luna martie, înmatriculările Dacia în Marea Britanie au atins 2.016 autoturisme, iar cota de piaţă a Dacia a fost de 1,23%, faţă de 0,42% în martie. Dacia a lansat oficial vânzările în Marea Britanie în luna ianuarie, dar britanicii au putut face precomenzi pentru Duster încă de la sfârşitul lunii iunie a anului trecut.
Pe ansamblul pieţei britanice, înmatriculările au crescut cu 8,9% în primele patru luni, la 768.555 de autoturisme, iar în aprilie au avansat cu 14,8%, la 163.337 de unităţi, contrar tendinţei negative din alte state europene mari, precum Germania, Franţa, Italia şi Spania.
Vânzările Dacia la nivel global au crescut anul trecut cu 4,8% faţă de 2011, la 359.822 de autovehicule, din care puţin peste 6% au fost comercializate în România, unde compania se menţine totuşi lider, iar cele mai mari pieţe de desfaceri au rămas Franţa (23,4%), Germania (13%), Algeria, Turcia şi Italia.