Brandul românesc de produse bio, „Rodul Românesc”, în hipermarketuri
Fermierii români vor putea să îşi promoveze produsele bio sub noul brand sectorial de ţară, „Rodul Românesc” şi în hipermarketuri. 19 unităţile ale unui lanţ de hipermarketuri vor avea un spaţiu dedicat produselor bio româneşti, în urma unui parteneriat încheiat cu asociaţia Bio România. Consumul intern de produse bio ajunge anual la 100-150 de milioane de euro, adică puţin peste 2% din valoarea totală a consumului de alimente.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, consideră că cea mai mare problemă a agricultorilor din segment o reprezintă deschiderea pe piaţă. Decizia unui hipermarket de a promova la nivel naţional marca românească vine astfel în sprijinul tutoror fermierilor din agricultura ecologică.
„Cea mai mare problemă pe care o are producătorul din Româna se referă la lanţul de comercializare. Ce se întâmplă de la produs la consumatorul final. Iată că centrele de depozitare care încep să se construiască, reţelele de distribuţie care încep să se dezvolte, dar mai ales flexibilitatea din partea marilor comercianţi care au cea mai mare piaţă de desfacere reprezintă paşi importanţi”, a declarat miercuri ministrul Agriculturii.
În asociaţia Bio România sunt aproximativ 500 de membri care au de la fructe de pădure, cereale şi plante la produse finite ca vin şi miere. Numărul agricultorilor care s-au îndreptat spre nişa ecologică este, însă, mult mai mare.
„În acest an avem cam acelaşi număr de operatori ca şi anul trecut, în jur de 15.000 de operatori care sunt în agricultura ecologică. Sumele pe care le avem pentru agricultura ecologică au crescut de la 4 milioane de euro câte erau în 2011-2012, la 7 milioane de euro pentru a răspunde şi încuraja pe cei care vor să intre pe acesta zonă de nişă, dar extrem de importantă şi pentru producţia autohtonă, dar şi pentru export”, a spus ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
România exportă produse bio în valoare de aproximativ 250 de milioane de euro pe an. Însă peste 90% din exporturi reprezintă materii prime, în timp ce restul sunt produse finite, cum ar fi vinul şi mierea.
„Ceea ce avem ca obiective este ca agricultura ecologică să-şi valorifice resursele spre procesare. Sub o treime din totalul exportatorilor de produse bio sunt procesatori, restul sunt producători care şi-au certificat produsele cu deosebire în materie primă. Noua viziune pentru anii care urmează este să unim produsele tradiţionale cu agricultura ecologică”, a declarat directorul general adjunct al Direcţiei Dezvoltare Export din cadrul Ministerului Economiei, Costin Lianu.
Brandul bio, „Rodul Românesc”, a fost creat în mare parte de voluntari, însă nu este finalizat, spun reprezentanţii Ministerului Economiei. Urmează a fi îmbunătăţit prin adăugare de motto-uri şi tradus în peste 10 limbi străine. Chiar şi aşa, ministerul va continua să promoveze produsele bio la nivel internaţional sub sigla Bio România, care deja şi-a creat o identitate internaţională, iar traducerea ei este de la sine înţeleasă.
„În ceea ce ne priveşte, noi am mers pe promovarea externă a brandului Bio România ca identitate de siglă. Noi investim în acest domeniu în jur de un milion de lei pe an în campanii de promovare, adică participare la târguri şi expoziţii internaţionale cu pavilion naţional. Şi aici mergem cu identitatea de brand pe care am avut-o până acum, “Bio România”. Probabil că vom merge şi în viitor pentru că noul brand “Rodul românesc”, această variantă a brandului pentru piaţa locală, nu poate fi bine perceput în străinătate”, spune Costin Lianu.
Pe de altă parte, Ministerul Agriculturii a intensificat controalele la producătorii de produse eco pentru a nu exista situaţia de a nu fi cu adevărat ecologice.
„România, cu asociaţiile pe care le are cu agricultura bio, este într-o ofensivă evidentă pe piaţa externă. Cred că este de datoria noastră ca acolo unde sunt organele de control să certificăm prin aceste controale, prin sancţiunile pe care le-am propus, că nu pot exista fisuri în ceea ce priveşte certificarea de produse bio. Şi partenerii externi şi consumatorul trebuie să aibă certitudinea că ei cumpără un produs bio şi este cu adevărat bio”, a spus Constantin.
Potrivit preşedintelui Asociaţiei Bio România, zeci de producători au anunţat că au primit controale în cascadă, însă niciunul nu a fost amendat. Producătorii care spun că au produse bio, însă se descoperă că nu este aşa, primesc sancţiuni între 20 şi 30 de mii de lei, li se confiscă marfa şi li se ridică certificatul de fermier bio pentru o perioadă de 5 ani.
Produsele ecologice se cultivă pe o suprafaţă totală de 450.000 de hectare, în creştere semnificativă faţă de anul 2007, când aceasta însuma 130.000 de hectare.