Care este oferta la Noaptea Muzeelor, care va avea loc sâmbătă
alte articole
Cu ocazia celei de-a noua ediţii a Nopţii Muzeelor, care se va desfăşura sâmbătă, bucureştenii vor putea vizita 32 de instituţii culturale, accesul fiind, ca şi în anii trecuţi, gratuit.
Elementele de noutate din cadrul evenimentului patronat de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM), sunt introducerea proiectului “Noaptea Muzeelor în 4 acte”, precum şi a unor hărţi tipărite cu organizaţiile participante, disponibile la sediile muzeelor în noaptea evenimentului sau în format electronic pe site-ul oficial al evenimentului, cât şi aplicaţia pentru smartphone concepută special pentru această noapte, care se poate descărca de pe AppStore şi Google Play, a anunţat coordonatoarea proiectului Noaptea Muzeelor România, Diana Dochia.
“La ediţia din acest an proiectul este mult mai extins şi mai vast faţă de ceea ce s-a prezentat în urmă cu un an. Anul acesta ne-am extins în ceea ce se numeşte ‘Noaptea Muzeelor în patru acte’. Este vorba de circuite pe Bucureşti, Baia Mare, Cluj şi Sibiu, circuite care au aceeaşi identitate vizuală în cele patru oraşe, sunt gândite la fel cum a fost gândit în 2008 circuitul pe Bucureşti”, a explicat Diana Dochia, în cadrul unei conferinţe susţinute marţi la Bibliotecii Naţionale din Capitală.
O altă coordonatoare a proiectului, Angelica Iacob, a declarat că un număr de 160 de instituţii culturale vor fi deschise în ţară cu ocazia Nopţii Muzeelor, spre deosebire de 130 de muzee câte au fost în ediţia de anul trecut.
Radu Boroianu, secretar de stat în Ministerul Culturii a afirmat marţi, la conferinţa de presă, că un obiectiv în ediţia din acest an a Nopţii Muzeelor a fost valorificarea colecţiilor din muzeele aflate în mediul rural sau în localităţile mici din ţara noastră.
“Nu credem că trebuie să se facă în materie de patrimoniu mobil vreo diferenţă între muzeele de valoare naţională şi restul muzeelor sau colecţiilor deschise publicului în toată ţara”, a argumentat Radu Boroianu.
În noaptea de 18 mai muzeele bucureştene îşi aşteaptă vizitatorii la expoziţii, spectacole de muzică, dans, teatru şi film, proiecţii şi evenimente speciale interactive.
Vizitatorii pot alege să-şi petreacă noaptea de 18 spre 19 mai a acestui an parcurgând atât muzee şi organizaţii culturale care şi-au făcut o tradiţie din sărbătorirea acestui eveniment, cât şi muzee şi organizaţii care s-au alăturat în 2012 sau chiar în acest an.
Proiect cultural este finanţat cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional, iar principalele muzee partenere sunt Muzeul de Mineralogie din Baia Mare, Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, Complexul Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu.
Continuând colaborarea din 2011 şi 2012, şi de această dată Noaptea Muzeelor va pune la dispoziţie gratuit, în principalele locuri pentru serviciu de taxi, o flotă de automobile marca Mini Cooper, pentru deplasarea între muzee. Tot cu ocazia acestui eveniment, vizitatorii vor avea la dispoziţie 100 de biciclete pentru deplasarea între muzee.
Alte muzee care participă, încă de la primele ediţii ale evenimentului, sunt: Muzeul Naţional al Aviaţiei Române, Muzeul de Artă ‘Vasile Grigore pictor şi colecţionar’, Muzeul Militar Naţional “Regele Ferdinand I”, Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Muzeul Naţional Cotroceni, Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa”, Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Naţional de Geologie, Muzeul Naţional ‘George Enescu’, Muzeul Naţional al Literaturii Române, Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Guşti”, Muzeul Naţional Tehnic ‘Prof. Ing. Dimitrie Leonida’, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Muzeul de Artă Veche Apuseană “Ing. Dumitru Furnică-Minovici”, Universitatea Spiru Haret, World Press Photo România, Arhivele Naţionale ale României, Fundaţia Lowendal, Centrul Cultural Art Society, Muzeul Bellu, Muzeul Naţional al Pompierilor – Foişorul de Foc sau Biblioteca Centrală Universitară “Carol I”.
Acestor instituţii culturale li se adaugă începând cu 2013 Muzeul Căilor Ferate Române, Muzeul “Theodor Aman”, Romanian Design Week Preview – Palatul Ştirbei, Galeria Galateca şi Ferma Animalelor din Pantelimon.
Care sunt atracţiile pentru vizitatori oferite de principalele muzee bucureştene
Muzeul Naţional de Artă al României inaugurează pentru public, cu ocazia Nopţii Muzeelor, somptuoasele spaţii recent restaurate din corpul central, Sufrageria regală, Sala Tronului şi Scara Voievozilor, care au fost doar parţial accesibile publicului înainte de renovare. Muzeul va fi deschis între orele 19.00 şi 4.30.
Muzeul Bellu celebrează anul acesta, la Noaptea Muzeelor, “Centenarul Aeronauticii militare”, ocazie cu care vizitatorii vor avea ocazia, între orele 10.00 – 22.00, să participe la diferite ceremonialuri, reprezentanţii susţinute de Regimentul 30 Gardă “Mihai Viteazu”, recitaluri susţinute de Cvartetul Chromatic şi proiecţia unui film documentar cu tematica aviaţie iar la final să publicul va putea să asiste la o lansare de lampioane.
Între noutăţile din 2013 ale Nopţii Muzeelor se înscrie şi Muzeul “Theodor Aman”, care se redeschide pentru public special pentru această noapte.
Comunitatea muzeală sărbătoreşte pe 18 mai Ziua Internaţională a Muzeelor şi cea de-a noua ediţie a Nopţii Europene a Muzeelor, eveniment iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, la care participă anual aproximativ 3.000 de muzee din Europa.
La Noaptea Muzeelor Bucureşti 2013 participă:
Muzee:
Muzeul de Artă „Vasile Grigore” – pictor şi colecţionar
Muzeul de Artă Veche Apuseană „Dumitru Furnică Minovici”
Muzeul Bellu
Muzeul Căilor Ferate Române (NOU)
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I”
Muzeul Municipiului Bucureşti: sediul central, Muzeul „Theodor Aman” (NOU), Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, Palatul Voievodal Curtea Veche
Muzeul Naţional de Artă Contemporană
Muzeul Naţional de Artă al României
Muzeul Naţional al Aviaţiei Române
Muzeul Naţional Cotroceni
Muzeul Naţional de Geologie
Muzeul Naţional „George Enescu” (Bucureşti, Sinaia, Tescani)
Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi
Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”
Muzeul Naţional de Istorie a României
Muzeul Naţional al Literaturii Române
Muzeul Naţional al Pompierilor - Foişorul de Foc
Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”
Muzeul Naţional Tehnic „Prof. Ing. Dimitrie Leonida”
Muzeul Naţional al Ţăranului Român
Organizaţii culturale:
Arhivele Naţionale ale României
Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”
Centrul Cultural ArtSociety
Ferma Animalelor (NOU)
Fundaţia Löwendal
Galeria Galateca (NOU)
Romanian Design Week Preview - Palatul Ştirbei (NOU)
Universitatea „Spiru Haret”
World Press Photo România - Piaţa Universităţii