Bucureşti: 250 de liceeni vor face vizite gratuite la muzee, iar alţii vor merge la teatru
alte articole
În următoarele trei luni, 250 de elevi de la cinci licee din Capitală vor merge să viziteze gratuit cinci muzee în cadrul proiectului “5 Licee 5 Muzee”, care a ajuns la cea de a şasea ediţie. În fiecare an, organizatorii proiectului au ales alte licee care şi-au desemnat elevii dornici să viziteze muzeele, astfel încât numărul celor care au mers la instituţiile de cultură să fie cât mai mare.
“La proiectul din acest an, vor face vizite la muzee, la fel ca şi în anii trecuţi, câte 50 de elevi de la fiecare din cele cinci licee participante. Modul în care sunt selectaţi elevii a fost lăsat la latitudinea conducerii unităţilor de învăţământ. Noi am recomandat doar ca principalul criteriu de selecţie să fie dorinţa elevilor de a merge la muzeu. Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a ales liceele participante la program, în funcţie de înscrierile care s-au făcut. Până acum, am organizat vizite gratuite pentru elevi de la 30 de licee şi vrem să continuăm programul şi în anii următori”, a declarat, pentru Epoch Times, Irinuca Văduva, coordonator de marketing şi comunicare la Fundaţia ECDL România, organizator al proiectului.
Elevii vor putea merge la muzee în perioada martie-mai, iar zilele de vizită vor fi alese de comun acord cu cadrele didactice şi conducerile instituţiilor de cultură. Fiecare din cei 250 de elevi va vizita o singură dată fiecare din cele cinci muzee înscrise în proiect.
Concursuri cu premii
„5 Licee 5 Muzee” este un proiect educaţional dedicat elevilor de liceu, prin care se doreşte încurajarea participării tinerilor la manifestări culturale. Elevii care vor merge la muzee vor fi provocaţi la un concurs online de cultură generală.
Pentru elevi a mai fost lansat concursul cu tema „5 motive în 5 minute”, prin care tinerii sunt încurajaţi să realizeze un material video de prezentare pentru unul dintre muzeele implicate în program.
Astfel, elevii Liceului de Metrologie „Traian Vuia” vor promova Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa”, cei de la Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” urmează să promoveze Muzeul de Artă Veche Apuseană “Ing. Dumitru Furnică - Minovici “, cei de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară „D. Motoc” -Muzeul Naţional al Satului, elevii Colegiului Economic „A.D. Xenopol” - Muzeul de Istorie al Municipiului Bucureşti şi liceenii de la Colegiul Tehnic “Mircea cel Bătrân” - Muzeul Militar Naţional "Regele Ferdinand I".
“Câştigătorii vor primi premii consistente, dar noi credem că toţi copiii vor pleca câştigaţi din acest proiect. Muzeele vor putea folosi materialele video realizate de elevi în colaborare cu angajaţi ai instituţiilor respective. Noi le vom promova pe site-ul nostru şi la fel vor proceda şi cei de la muzee. Scopul nu este însă competiţia în sine, vrem să-i motivăm pe elevi pentru a merge la muzee. Şi la ediţiile anterioare ale proiectului ne-am bucurat de un număr mare de elevi dornici să meargă la instituţii de cultură, iar cadrelor didactice le-a fost greu, din câte au povestit, să aleagă echipele de elevi. Miza e ca elevii să revină la acele muzee, însoţiţi de prieteni, colegi sau părinţi”, a precizat Irinuca Văduva.
Vizionare de spectacole de teatru
În afară de vizitele la muzee, cei de la Fundaţia ECDL România le mai oferă elevilor, în cadrul altui program, posibilitatea de a viziona spectacole de teatru gratuite. “Proiectul respectiv a început în 2011 şi a fost organizat, în fiecare an, în cinci licee şi cinci teatre. Fiecare elev participant merge la cinci piese diferite, la fiecare dintre cele cinci teatre înscrise în proiect”, a afirmat Irinuca Văduva.
Proiectul „5 Licee 5 Muzee” şi-a propus declanşarea unei „epidemii sociale” de vizitare a muzeelor în rândul tinerilor, au precizat organizatorii. Anul acesta, a venit rândul următoarelor unităţi de învăţământ: Liceul de Metrologie „Traian Vuia”, Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu”, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară „D. Motoc”, Colegiul Economic „A.D. Xenopol” şi Colegiul Tehnic „Mircea cel Bătrân”.
Cele cinci instituţii de cultură care vor primi gratuit elevi sunt: Muzeul de Artă Veche Apuseană “Ing. Dumitru Furnică - Minovici “, Muzeul de Istorie al Municipiului Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa”, Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” şi Muzeul Militar Naţional "Regele Ferdinand I" .
Proiectul este realizat de Fundaţia ECDL România, alături de partenerii săi, Primăria Municipiului Bucureşti şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.