Cannes 2013: Un premiu pentru România

Pentru scurtmetrajul "În acvariu", studentul român Tudor Cristian Jurgiu a primit vineri, la Cannes, Premiul al III-lea la secţiunea Cinéfondation.
(photos.com)
Liviu Şerbănescu
25.05.2013

Pentru scurtmetrajul "În acvariu", studentul român Tudor Cristian Jurgiu a primit vineri, la Cannes, Premiul al III-lea la secţiunea Cinéfondation. Distincţia i-a fost acordată la egalitate cu slovacul Matus Vizar.

La secţiunea Cinéfondation, premiul I a fost acordat scurtmetrajului "Needle" ("Acul"), o ficţiune de 21 de minute în care o adolescentă îşi face găuri în urechi în timp de părinţii ei se ceartă.

Pelicula este realizată de Anahita Ghazvinizadeh, o studentă de origine iraniană la Institutul de Arte din Chicago.

Belgianca Sarah Hirtt a câştigat premiul al II-lea cu scurtmetrajul "En attendant le degel" ("În aşteptarea dezgheţului").

An de an, secţiunea Cinéfondation este dedicată filmelor de şcoală, fiind creată în 1998 de către preşedintele festivalului, Gilles Jacob.

Ordinul artelor şi literelor pentru Cristian Mungiu

Regizorul român Cristian Mungiu şi cineastul indian Anurag Kashyap au fost decoraţi la începutul săptămânii cu Ordinul artelor şi literelor, la Cannes, de ministrul francez al culturii, Aurélie Filippetti, care i-a caracterizat drept doi realizatori 'de talent şi cu convingeri, lideri ai unui nou val cinematografic', transmite AFP.

Membru al juriului celei de-a 66-a ediţii a Festivalului de la Cannes, distins cu Palme d'or în 2007 pentru filmul '4 luni, 3 săptămâni, 2 zile', Cristian Mungiu a primit distincţia de Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor.

'Filmele dumneavoastră extrem de realiste lasă să se vadă absurditatea tragică a realităţilor sociale şi politice prin intermediul ironiei tăioase din privirea dumneavoastră', a subliniat Aurélie Filippetti, în prezenţa lui Thierry Fremaux, delegatul general al Festivalului de la Cannes.

Regizorul Cristian Mungiu, în juriul Festivalului de la Cannes

Alături de nume mari precum actriţa Nicole Kidman, actorul austriac Christoph Waltz sau cineastul taiwanez Ang Lee, regizorul român Cristian Mungiu va juriza filmele intrate în competiţia Festivalului de Film de la Cannes.

Organizatorii au anunţat că din juriul condus de cineastul american Steven Spielberg mai fac parte actorul şi regizorul francez Daniel Auteuil, actriţa indiană Vidya Balan şi regizoarele Lynne Ramsay, din Marea Britanie, şi Naomi Kawase, din Japonia.

Jurnaliştii de la cotidianul american "Global Post" relevă că marele regizor Steven Spielberg va fi înconjurat astfel în total de patru femei şi de patru bărbaţi.

Cea de-a 66-a ediţie a Festivalului de la Film de la Cannes va alea loc între 15 şi 26 mai 2013.

Competiţia se va deschide cu proiectarea peliculei 'Marele Gatsby', în regia australianului Baz Luhrmann, cu o distribuţie din care fac parte Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan şi Tobey Maguire.

"După dealuri", filmul regizat de Cristian Mungiu, a câştigat în 2012 numeroase premii în întreaga lume.

Filmul "După dealuri" a fost premiat pentru scenariu la Festivalul de la Cannes 2012, iar actriţele Cristina Flutur şi Cosmina Stratan au primit, ex-aequo, premiul pentru interpretare.

"După dealuri" prezintă povestea a doua fete, Alina (Cristina Flutur) şi Voichiţa (Cosmina Stratan), care au crescut împreună la orfelinat şi s-au regăsit apoi într-o mănăstire izolată din România.

Filmul a mai câştigat marele premiu al secţiunii Filmmakers of Tomorrow - FEDEORA, la Festivalul Internaţional de la Haifa, şi a fost desemnat cel mai bun film la Festivalul de la Vukovar (Croaţia) şi la Herceg Novi (Muntenegru).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor