Autorităţile franceze, sesizate de CNA referitor la scandalul Mungiu

În şedinţa de joi, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis să sesizeze instituţia Conseil supérieur de l'audiovisuel (CSA) din Franţa, referitor la emisiunea difuzată de Canal Plus, în care Cristian Mungiu a fost jignit şi ridiculizat. În mod neaşteptat însă, unii membri ai Consiliului nu au fost de acord cu acest demers.
Cristian Mungiu. (ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP / GettyImages)
Liviu Şerbănescu
16.05.2013

În şedinţa de joi, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis să sesizeze instituţia Conseil supérieur de l'audiovisuel (CSA) din Franţa, referitor la emisiunea difuzată de Canal Plus, în care Cristian Mungiu a fost jignit şi ridiculizat. În mod neaşteptat însă, unii membri ai Consiliului nu au fost de acord cu acest demers.

Preşedintele CNA, Laura Georgescu, a propus, în şedinţa de joi, sesizarea CSA cu privire la emisiunea difuzată de Canal în care Cristian Mungiu a fost parodiat.

Cea care a făcut această propunere a fost Laura Georgescu. Anterior, membrii Consiliului au urmărit pasajul din emisiunea de satiră cu marionete "Leş Guignols de l'Info", difuzată de televiziunea franceză Canal Plus miercuri seară, în care regizorii Cristian Mungiu şi Steven Spielberg au fost parodiaţi.

"Vă propun să sesizăm CSA (Conseil supérieur de l'audiovisuel din Franţa, n.r.). Este compromis regizorul, liderul naţional Cristian Mungiu", a precizat Laura Georgescu, precizând că regizorul român este prezentat cu "nume", este prezentată figura lui şi el este îmbrăcat "în cerşetor".

"Vreau să fac o sesizare în numele CNA, să solicităm un punct de vedere (...) E o problemă de discriminare", a adăugat Laura Georgescu.

Imediat, Christian Mititelu, membru al CNA, s-a arătat surprins însă de propunerea făcută de Laura Georgescu.

"Adică nu au libertatea să facă ce vor în emisiune? Ce le cerem noi? (...) Cred că alunecăm puţin în ridicol. La noi, Angela Merkel, Nicolas Sarkozy şi alţii au fost făcuţi în chip şi fel (...) Plus că aici este o satiră, nici măcar nu este o insultă", a afirmat Christian Mititelu.

"Din punctul meu de vedere, avem de-a face cu discriminare crasă", a adăugat, în schimb, membrul CNA Monica Gubernat.

A intervenit şi Răsvan Popescu, un alt membru al CNA, precizând că poate fi cerut un punct de vedere de la CSA cu privire la respectiva emisiune, nu neapărat să fie trimisă o sesizare.

Apoi, membrul CNA Cristina Trepcea a subliniat: "Putem trimite la CSA o poziţie care nu trebuie să se refere la faptul că noi suntem jigniţi, ci la faptul că o astfel de manifestare publică face o imagine care nu este deloc imaginea corectă".

"Nu e imaginea corectă din perspectiva noastră, dar, din perspectiva celor care întâlnesc cerşetori, asta se întâmplă", a răspuns Christian Mititelu.

Mai mulşt, Cristina Trepcea a afirmat apoi că CNA poate să sesizeze şi comisiile parlamentare, pentru ca parlamentarii români să se "alieze" cu membrii Consiliului în acest demers.

"Putem, în baza apartenenţei la EPRA (European Platform of Regulatory Authorities, n.r.), să cerem şi punctul de vedere al board-ului EPRA, putem să încercăm să stopăm aceste demersuri care sunt clar discriminare (...) Canal are o emisiune celebră care mă discriminează pe mine că sunt româncă", a declarat la rândul său, Laura Georgescu.

Pe de altă parte, în urma votului membrilor CNA, propunerea de sesizare a Conseil supérieur de l'audiovisuel (CSA) nu a întrunit numărul minim necesar de voturi (şase) pentru a putea fi aplicată, întrucât cinci membri ai CNA au votat "pentru" sesizarea CSA (Laura Georgescu, Lorand Turos, Monica Gubernat, Cristina Trepcea şi Răsvan Popescu), în timp ce patru au votat "împotrivă" (Florin Gabrea, Viorel-Vasile Buda, Christian Mititelu şi Radu Călin Cristea).

După revenirea la şedinţa CNA a Narcisei Iorga, membru al Consiliului - care a lipsit în momentul supunerii la vot a propunerii de sesizare a CSA -, Laura Georgescu i-a prezentat situaţia. Narcisa Iorga a precizat că susţine propunerea ca CNA să ceară un punct de vedere de la CSA.

Ca urmare, a fost întrunit numărul minim necesar de voturi (şase) pentru ca propunerea să poată fi aplicată. "Vorbim aici de poporul român, este important să triumfe o manieră civilizată de a acţiona ca autoritate", a declarat Laura Georgescu, preşedintele CNA.

"Nu toţi românii sunt în această situaţie cum sunt prezentaţi acolo. Nu toţi românii sunt cerşetori şi ţigani, aşa cum nu toţi ţiganii fac nenorociri", a adăugat şi Cristina Trepcea.

Christian Mititelu a fost însă nemulţumit. "S-a reluat votul? Vrem să arătăm că noi nu avem umor?", a spus Mititelu. El a spus că la BBC există o emisiune în care se dau selecţii din emisiuni din alte ţări, fiind parodiate frecvent persoane din Japonia. "Dacă te uiţi, crezi că e un popor de înapoiaţi, dar nu cred că ei se sesizează", a spus Mititelu, precizând că şi Steven Spielberg a fost parodiat.

În replică, Laura Georgescu a precizat că Spielberg "nu era ridiculizat", ci era prezentat ca preşedintele juriului de la Cannes.

Cristian Mungiu face parte din juriul Festivalului de Film de la Cannes, care este prezidat de cineastul american Steven Spielberg.

Competiţia a fost deschisă miercuri seară cu proiectarea peliculei 'Marele Gatsby', în regia australianului Baz Luhrmann, cu o distribuţie din care fac parte Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan şi Tobey Maguire.

"După dealuri", filmul regizat de Cristian Mungiu, a câştigat în 2012 numeroase premii în întreaga lume.

Filmul "După dealuri" a fost premiat pentru scenariu la Festivalul de la Cannes 2012, iar actriţele Cristina Flutur şi Cosmina Stratan au primit, ex-aequo, premiul pentru interpretare.

"După dealuri" prezintă povestea a doua fete, Alina (Cristina Flutur) şi Voichiţa (Cosmina Stratan), care au crescut împreună la orfelinat şi s-au regăsit apoi într-o mănăstire izolată din România.

Filmul a mai câştigat marele premiu al secţiunii Filmmakers of Tomorrow - FEDEORA, la Festivalul Internaţional de la Haifa, şi a fost desemnat cel mai bun film la Festivalul de la Vukovar (Croaţia) şi la Herceg Novi (Muntenegru).

Cannes - 4.000 de filme

Filmul The Great Gatsby a deschis oficial miercuri seară cea de-a 66-a ediţie a Festivalului de film de la Cannes. La festival vor fi prezentate 4.000 de filme, vor avea loc 1.500 de proiecţii şi vor fi prezenţi peste 10.000 de participanţi din circa 100 de ţâri.

Pe parcursul celor 12 de zile de festival, se vor confrunta cu critica de la Cannes atât vedetele consacrate, Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire şi Carey Mulligan, cât şi danezul Nicolas Winding Refn ('Only God forgives' cu Ryan Gosling), americanul James Gray ('The immigrant' cu Marion Cotillard), iranianul Asghar Farhadi ('Le Passe' cu Berenice Bejo şi Tahar Rahim) sau franco-tunisianul Abdellatif Kechiche ('La vie d'Adele' cu Lea Seydoux).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor