Regizorul Cristi Puiu, despre jignirea lui Cristian Mungiu de către francezi: "E o dovadă de prostie şi de incultură"

Referitor la faptul că regizorul Cristian Mungiu a fost comparat miercuri cu un cerşetor, într-o emisiune a postului francez Canal Plus, am stat de vorbă cu colegul acestuia de breaslă, Cristi Puiu, care s-a arătat a fi revoltat.
Regizorul român Cristian Mungiu. (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
16.05.2013

Referitor la faptul că regizorul Cristian Mungiu a fost comparat miercuri cu un cerşetor, într-o emisiune a postului francez Canal Plus, am stat de vorbă cu colegul acestuia de breaslă, Cristi Puiu, care s-a arătat a fi revoltat.

Regizorul şi scenaristul Cristi Puiu (46 de ani) a obţinut numeroase premii internaţionale cu pelicula "Moartea domnului Lăzărescu" (2005) şi a devenit cunoscut după realizarea filmului de succes "Marfa şi banii" (2001).

"Fiecare este responsabil pentru afirmaţiile pe care le face. Ceea ce s-a întâmplat deja îi pune pe ei - pe realizatori, pe producători - într-o lumină proastă. Ar trebui să fie revoltaţi în egală măsură şi romii, şi românii, inclusiv regizorul Mungiu să le transmită că el nu e rom şi nici cerşetor. Este lipsă de cultură din parte francezilor... Eu nu pot face pe niznaiul, istoria acestui popor este destul de accidentată. Romii au venit aici în România, au fost făcuţi robi şi apoi dezrobiţi, însă i-au lăsat pe drumuri peste 100 de ani, fără să fie ajutaţi în vreun fel, aşa că aproape tot ca nişte robi erau. Cam aşa s-a întâmplat şi în SUA. Trebuie să ne asumăm şi noi, inclusiv conducătorii, statul român, partea de vină. Pe de altă parte, noi suntem urmaşii Romei, ai romanilor, nu romi. Denumirea asta e tare periculoasă, poate crea confuzie. Discuţia e lungă...", a precizat Cristi Puiu pentru Epoch Times.

Regizorul a continuat să-şi exprime revolta referitor la ridiculizarea lui Cristian Mungiu de către francezi.

"Deci este o dovadă de incultură din partea lor. Povestea cu Mungiu transformat în ţigan cerşetor e urâtă, e prostie şi incultură. Dacă pe mine m-ar fi confundat cu un ţigan, nu m-ar fi jignit, dar cu cerşetoria este altceva. Pe Mungiu nu l-au prezentat în chip de tânăr aspirant alături de Spielberg, ci l-a făcut cerşetor. Este foarte urât...", a mai declarat Cristi Puiu.

Emisiune TV scandaloasă în Franţa

Realizatorii unei emisiuni de televiziune transmisă miercuri seară de postul francez Canal Plus au depăşit orice limită ironizându-l pe regizorul român Cristian Mungiu, care anul acesta face parte din juriul Festivalului de Film de la Cannes. Regizorul a fost ridiculizat într-un show cu păpuşi, fiind comparat cu un cerşetor.

Nu este prima oară când realizatorii acestei emisiuni sar calul şi îi jignesc pe români, insinuând că sunt nişte cerşetori cu toţii, drept aluzie la ţiganii care cerşesc în Franţa.

De data aceasta, regizorul şi scenaristul Cristian Mungiu a fost înfăţişat pentru câteva secunde prost îmbrăcat şi cu aspect de persoană de etnie romă, comportându-se ca un cerşetor.

Mai mult, personajul îi cere tânguitor regizorului Steven Spielberg bani pentru o cameră de filmat, motivând că tatăl său se află la închisoare, mama este bolnavă şi are şi un bebeluş de crescut, pe care îl poartă în braţe, relevă ziare.com.

Anul acesta, Steven Spielberg este preşedintele juriului de la Cannes, din care mai fac parte Cristian Mungiu, actriţa Nicole Kidman - premiată cu Oscar pentru rolul din filmul "The Hours" (2002) - actorul austriac Christophe Waltz, dublu câştigător al premiului Oscar, pentru filmele "Inglourious Basterds" si "Django Unchained", precum şi regizorul taiwanez Ang Lee, dublu câştigător al premiului Oscar cu peliculele "Brokeback Mountain" şi "Life of Pi".

"După dealuri", filmul regizat de Cristian Mungiu, a câştigat în 2012 numeroase premii în întreaga lume.

Filmul "După dealuri" a fost premiat pentru scenariu la Festivalul de la Cannes 2012, iar actriţele Cristina Flutur şi Cosmina Stratan au primit, ex-aequo, premiul pentru interpretare.

"După dealuri" prezintă povestea a doua fete, Alina (Cristina Flutur) şi Voichiţa (Cosmina Stratan), care au crescut împreună la orfelinat şi s-au regăsit apoi într-o mănăstire izolată din România.

Filmul a mai câştigat marele premiu al secţiunii Filmmakers of Tomorrow - FEDEORA, la Festivalul Internaţional de la Haifa, şi a fost desemnat cel mai bun film la Festivalul de la Vukovar (Croaţia) şi la Herceg Novi (Muntenegru).

Festivalul de la Cannes - 10.000 de participanţi din circa 100 de ţâri

Competiţia a fost deschisă miercuri seară cu proiectarea peliculei 'Marele Gatsby', în regia australianului Baz Luhrmann, cu o distribuţie din care fac parte Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan şi Tobey Maguire.

La festival vor fi prezentate 4.000 de filme, vor avea loc 1.500 de proiecţii şi vor fi prezenţi peste 10.000 de participanţi din circa 100 de ţâri.

Pe parcursul celor 12 de zile de festival, se vor confrunta cu critica de la Cannes atât vedetele consacrate, Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire şi Carey Mulligan, cât şi danezul Nicolas Winding Refn ('Only God forgives' cu Ryan Gosling), americanul James Gray ('The immigrant' cu Marion Cotillard), iranianul Asghar Farhadi ('Le Passe' cu Berenice Bejo şi Tahar Rahim) sau franco-tunisianul Abdellatif Kechiche ('La vie d'Adele' cu Lea Seydoux).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor