Câmpia misterioasă a borcanelor megalitice de piatră [video]

Câmpia Borcanelor din Xieng Khouang, Laos, este una dintre cele mai enigmatice scene de pe Pământ. Locul neobişnuit găzduieşte mii de borcane megalitice, din piatră, răspândite pe sute de pajişti din munţii nordici ai Laosului şi a fascinat arheologii şi cercetătorii încă de la descoperirea sa, în anii 1930.
Borcane megalitice în câmpia Xieng Khouang din Laos. (Shutterstock)
April Holloway
01.08.2014

Câmpia Borcanelor din Xieng Khouang, Laos, este una dintre cele mai enigmatice scene de pe Pământ. Locul neobişnuit găzduieşte mii de borcane megalitice, din piatră, răspândite pe sute de pajişti din munţii nordici ai Laosului şi a fascinat arheologii şi cercetătorii încă de la descoperirea sa, în anii 1930.

Site-ul neobişnuit cunoscut drept Câmpia Borcanelor datează încă din Epoca de Fier (500 î.Cr. şi 500 d.C.) şi conţine cel puţin 3.000 de pietre gigantice de până la 3 metri înălţime şi cântărind câteva tone. Majoritatea sunt făcute din gresie însă unele sunt făcute din granit sau calcar.

Deoarece borcanele au striaţii la gură, se presupune că toate aceste erau iniţial acoperite de capace. Chiar dacă s-au descoperit deja câteva capace de piatră, cercetătorii cred că principalul material din care acestea au fost confecţionate, ar fi fost lemnul sau ratanul.

Borcanele sunt construite cu o tehnologie avansată, care denotă anumite cunoştinţe despre materialele şi tehnicile potrivite. Chiar dacă nu există nicio dovadă în acest sens, se presupune că producătorii borcanelor foloseau dalte de fier pentru a le crea. Nu se ştiu multe despre cei care au construit imensele containere, iar borcanele nu oferă prea multe indicii privind originea sau scopul lor.

Potrivit legendelor locale, borcanele au fost create de o rasă de giganţi, al cărui rege avea nevoie de un loc pentru a-şi depozita vinul de orez. Vinul trebuia consumat la un festin grandios care celebra o victorie militară impresionată desfăşurată cu mii de ani în urmă. Legendele vorbesc despre un rege rău, numit Chao Angka, care îşi suprima poporul atât de teribil încât aceştia au apelat la un rege mai blând din nord, numit Khun Jeuam, pentru a-i elibera. Khun Jeuam şi armata sa au venit, iar după desfăşurarea unui mare război pe câmpie, l-a învins pe Chao Angka.

În timp ce unii au susţinut că borcanele erau folosite pentru colectarea apei de la musoni, majoritatea arheologilor cred că borcanele erau folosite drept urne funerare. Excavaţiile arheologilor din Laos şi Japonia au susţinut interpretarea, prin descoperirea rămăşiţelor umane, bunurilor funerare şi a ceramicii din jurul borcanelor.

Borcanele par să fi fost folosite pentru a păstra corpurile decedaţilor care erau lăsate să se descompună sau să se „distileze", o practică comună în Tailanda şi Laos, în gropi. Cadavrele putea fi lăsate în borcane să se descompună, iar astfel cadavrul se usca înainte să fie incinerat. Odată ce erau arse, cenuşa era pusă în urne, şi poate îngropată într-un loc sacru, golind borcanele.

Arheologii încă nu au destule răspunsuri. Câmpia Borcanelor este unul dintre cele mai periculoase locuri arheologice din lume. Răspândite peste câmpie sunt câteva mii de tone de bombe, mine şi alte dispozitive militare - nedetonate - care acoperă 35% din suprafaţa regiunii, ameninţând viaţa celor 200.000 de locuitori din Kieng Khouang.

Republicat cu permisiunea Ancient Origins.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor