Camera Deputaţilor a votat OUG care micşorează competenţa DNA
alte articole
Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, ordonanţa care elimină din competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie cauzele privind unele infracţiuni: 235 de deputaţi au votat "pentru", 21 au fost "împotrivă" şi 45 s-au abţinut.
În Ordonanţa de urgenţă 63/2013 se prevede că Direcţia Naţională Anticorupţie este competentă să efectueze urmărirea penală, numai dacă s-a cauzat o pagubă materială mai mare decât echivalentul în lei a un milion de euro, în cazul infracţiunilor de abuz în serviciu, prevăzute de articolele 246, 247, 248 şi 248 indice 1 din Codul penal.
Reprezentantul Guvernului a susţinut că DNA este supraîncărcată şi trebuie degrevată de cauze care au un efect limitat.
Camera Deputaţilor este prima sesizată cu această ordonanţă, Senatul fiind camera decizională.
OUG 63/2013 care modifică articolul 13 alineatul 1 indice 2 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 43/2002 privind DNA a intrat în vigoare din 26 iunie, când a fost publicată în Monitorul Oficial.
În prezent, DNA are în competenţă doar infracţiunile de abuz în serviciu cu prejudiciu mai mare de un milion de euro. Cazurile de evaziune fiscală, înşelăciune şi fraudă vamală cu acelaşi nivel al daunelor sunt de competenţa DNA doar dacă au legătură cu fapte de corupţie.
În caz contrar, cazurile de evaziune, înşelăciune şi infracţiunile vamale cu pagube ce depăşesc echivalentul în lei al sumei de un milion de euro vor trece în competenţa parchetelor.
Ministerul Justiţiei preciza în 19 iunie că modificarea legislativă a fost solicitată deoarece normele care stabilesc competenţa DNA au dus la supraîncărcarea procurorilor.
"Astfel, datele statistice arată că volumul de activitate al D.N.A. a crescut cu 11,96% în 2012, cu 13,5 % în 2011 şi cu 19,75% în 2010. Această împrejurare a determinat ca numărul mediu de dosare aflate în lucru la un procuror D.N.A. care desfăşoară activitate de urmărire penală, să fie de 80 - 90 de dosare. Având în vedere complexitatea cauzelor, determinată de specificul infracţiunilor atribuite în competenţa D.N.A., efectuarea urmăririi penale în mod nemijlocit de către procuror în toate aceste dosare este extrem de dificilă, ceea ce duce în mod inevitabil la întârzieri semnificative în efectuarea actului de justiţie", nota ministerul, precizând că "prin această Ordonanţă nu a fost modificat cadrul legal referitor la infracţiunile de corupţie, iar cauzele de înşelăciune şi evaziune fiscală care sunt conexe cu fapte de corupţie vor fi în continuare instrumentate de DNA".