Cameleonism PPDD în Comisia pentru Roşia Montană
alte articole
Comisia parlamentară specială pentru Roşia Montană a ajuns în etapa în care se decide asupra amendamentelor care vor fi dezbătute în vederea modificării legii. La votul necesar pentru îndeplinirea procedurii s-a înregistrat însă o schimbare neaşteptată de poziţie din partea PPDD, conform pesurse.ro
Procedura prevede ca în astfel de situaţii să se solicite un vot pe actuala variantă a legii şi după aceea să se treacă la dezbaterea pe amendamente. Legea actuală este în forma venită de la Guvern, pe care toţi membrii Comisiei o considerau proastă, astfel că cereau modificarea ei radicală.
În momentul votării s-a format însă o altă majoritate. În sală erau prezenţi 17 membri: 7 PSD, 5 PNL, 2 UDMR, 1 PPDD, 1 minorităţi şi un reprezentant al PC.
Rezultatul votului este următorul: PSD, PPDD şi PC au votat pentru proiectul de lege, în timp ce PNL şi UDMR au votat contra. Scorul final a fost de 9-7, deoarece deputatul minorităţilor nu a apucat să voteze.
Rezultatul votului este neaşteptat deoarece poziţiile a două partide s-au modificat radical faţă de începutul dezbaterilor. PPDD se pronunţase ferm împotrivă.
Este de menţionat faptul că acest vot s-a făcut pe proiectul de lege venit de la Guvern, variantă pe care toţi membrii Comisiei susţineau că o vor modifica radical.
Comisia specială parlamentară s-a format pentru a analiza documente şi a audia reprezentanţii a numeroase instituţii în legătură cu oportunitatea exploatării minereurilor auro-argentifere de la Roşia Montană.
În context, economistul Constantin Cojocaru, care a fost audiat de către comisie, a subliniat că speră ca cei din Comisia specială pentru Roşia Montană să nu dea un vot pozitiv acestui proiect.
“Trebuie să începem să gândim resursele naturale în alţi termeni decât cei de profit imediat. Resursele naturale trebuie scoase din mâna celor care aleargă după profituri imediate. (…) Eu am încredere că veţi respinge acest proiect care este unul contrar intereselor naţionale ale României, nu numai pentru că este poluant, nu numai pentru că încalcă Constituţia şi legile, ci în primul rând pentru că este contrar intereselor financiare prezente şi viitoare ale poporului român”.