Călin Popescu Tăriceanu vrea discuţii "libere şi constructive" cu CSM
alte articole
Proaspăt reîntors din vacanţă, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a reiterat ideea necesităţii unor discuţii între Senat şi Consiliul Superior al Magistraturii, pentru soluţionarea "unor potenţiale disfuncţionalităţi", în contextul în care Parlamentul se află într-o fază avansată de definitivare a proiectului de lege pentru modificarea Constituţiei.
Potrivit unui comunicat de presă postat pe site-ul Senatului, Tăriceanu le va propune membrilor Biroului Permanent organizarea, "cât mai curând posibil", a unei întâlniri formale cu membrii CSM.
Recomandăm şi: Monica Macovei: Tăriceanu mi-a cerut să-i stabilesc linie directă cu procurorii
Reamintim că Tăriceanu a început să-şi exprime public nemulţumirea faţă de lipsa de dialog între instituţiile statului în contextul în care, după ce Senatul a refuzat să dea undă verde pentru arestarea preventivă a lui Dan Şova, magistraţii au acuzat un conflict de natură constituţională creat între Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Consiliul Superior al Magistraturii, pe de o parte, şi Parlamentul României, respectiv Camera Deputaţilor şi Senat.
După ce CSM-ul a sesizat Curtea Constituţională a României cu privire la acest aspect, Tăriceanu a criticat dur acest demers şi a susţinut că ar trebui să se renunţe la sesizările către CCR şi că eventualele conflicte între puterile în stat trebuie tranşate la masa discuţiilor.
Redăm, în continuare, comunicatul lui Călin Popescu Tăriceanu
În ultimul timp, şi-au făcut simţită prezenţa în spaţiul public şi în relaţia bilaterală o serie de diferenţe de abordări şi opinii între Senatul României şi Consiliul Superior al Magistraturii. Ele s-au manifestat prin declaraţii publice polemice ale unor reprezentanţi ai celor două instituţii şi prin sesizarea înaintată Curţii Constituţionale a României de către CSM.
Având în vedere această împrejurare, faptul că Parlamentul se află într-o fază avansată de definitivare a proiectului de lege pentru modificarea Constituţiei şi necesitatea promovării dialogului între autorităţile statului pentru soluţionarea unor potenţiale disfuncţionalităţi, mâine 15 aprilie a.c., voi face următoarea propunere membrilor Biroului Permanent al Senatului:
Organizarea cât mai curând posibil, la Palatul Parlamentului, a unei întâlniri informale între membrii Biroului Permanent al Senatului şi membrii CSM, la care participanţii să exprime în mod liber şi fără o ordine de zi prestabilită problemele cu care se confruntă în relaţia bilaterală şi în exercitarea atribuţiilor constituţionale între cele două instituţii. Apreciez că, în urma unui astfel de dialog constructiv, vor putea fi identificate o serie de probleme pe care Parlamentul le-ar putea soluţiona în viitorul apropiat în cadrul procesului legislativ.
Voi ruga membrii Biroului Permanent al Senatului să exprime un punct de vedere la următoarea şedinţă a BP după ce-şi vor fi consultat colegii din grupurile parlamentare în legătură cu oportunitatea unei astfel de întâlniri şi cu formatul dezbaterilor pe care îl vom propune CSM."
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.