„Călătoria giganţilor“, cea mai mare deplasare de elefanţi din istorie
alte articole
O iniţiativă de proporţii a fost cea de a muta elefanţii: giganţii africani au fost luaţi din rezervaţiile Majete şi Liwonde National Park şi transferaţi pe malul lacului Malawi, în Nkhotakota Wildlife Reserve. În această zonă, de-a lungul anilor, vânătorii de fildeş au făcut un adevărat masacru: din cele 1.500 de exemplare existente în anii '70 au mai rămas doar o sută.
Munca de pregătire
Această iniţiativă a fost proiectată şi realizată de African Parks, o organizaţie de mediu care gestionează parcurile naţionale şi zonele protejate din toată Africa. Dar înainte de a începe dificilul transfer, a fost necesară finalizarea unei alte probleme la fel de complicate: în ultimii doi ani, organizaţia s-a asigurat că în rezervaţia Nkhotakota sunt respectate legile pentru protecţia elefanţilor, combătând braconajul cu ajutorul rangerilor şi implicând comunitatea locală în pregătirea zonei imense în care soseau noii „oaspeţi“.
Două obiective de atins
Soluţionarea problemei elefanţilor din Liwonde şi Majete, unde erau prea mulţi şi se creaseră deja conflicte cu locuitorii din zonă, şi repopularea rezervaţiei de pe malul lacului Malawi, de unde aceştia au dispărut aproape complet, erau cele două obiective care trebuiau atinse. Migrarea dintr-o zonă în alta urma să fie gestionată de om, deoarece în prezent coridoarele naturale nu mai există, fiind modificate de câmpurile pentru culturile locale şi extrem de periculoase din cauza braconierilor.
„Suntem pe cale să reducem conflictul din cele două parcuri supraaglomerate şi să creem condiţiile pentru atragerea turismului în al treilea, cel de destinaţie, cu beneficii pentru comunităţile locale. Este o soluţie câştigătoare atât pentru oameni, cât şi pentru animalele sălbatice”, a afirmat preşedintele de la African Parks, preluat de publicaţia La Stampa.
Operaţiune de transfer uriaşă
După o muncă îndelungată de pregătire, transferul practic al animalelor a început în vara anului 2016: în perioada 4 iulie - 16 august au fost mutaţi 261 elefanţi de la Liwonde la Nkhotakota, împreună cu alte 1.100 de animale pentru a repopula rezervaţia. Operaţiunea a putut fi efectuată numai în timpul verii, când clima uscată ar fi permis utilizarea mijloacelor de deplasare.
Transferul a fost reluat şi terminat în acest an: în perioada 17 iunie - 2 august au fost mutaţi alţi 225 elefanţi. În plus, 34 de elefanţi au fost transferaţi din Liwonde în Parcul Naţional Nyika, totalul ajungând la 520.
Operaţiunile de transfer nu au fost simple: pentru a fi transportate, animalele au fost sedate cu săgeţi lansate dintr-un elicopter. Elefanţii au fost legaţi de picioare şi ridicaţi în aer cu ajutorul macaralelor şi apoi transportaţi cu camioanele.
În timpul transportului au fost însoţiţi de medici veterinari care trebuiau să se asigure că nările elefanţilor rămâneau mereu deschise, permiţându-le astfel să respire. Ochii le-au fost acoperiţi cu urechile mari, astfel încât lumina să nu se infiltreze prin pleoape.
Pentru a face ca transferul să fie cât mai puţin traumatizant, a fost luată în considerare caracteristica extrem de sociabilă a acestor animale: era vital ca grupurile de familii strâns legate să fie transportate împreună. Acest lucru a ajutat la reducerea stresului elefanţilor şi a crescut capacitatea lor de a se adapta cu succes la noul mediu.
Din păcate, transferul unui număr atât de mare de elefanţi nu s-a făcut fără riscuri şi, în ciuda eforturilor echipei, doi elefanţi au murit în timpul operaţiunilor. Dar compensează faptul că toţi ceilalţi se află acum într-un loc sigur, departe de braconieri. Mulţi dintre elefanţi purtau pe corp semne ale numeroaselor încercări efectuate de braconieri pentru a-i ucide: examinând starea lor fizică, medicii au descoperit răni şi urme de gloanţe, mai ales pe urechi. Sperăm că acum semnele rămân doar cicatrici ale unui trecut uitat.