O reţea de contrabandă cu coarne de rinocer SUA-China a fost eliminată

Doi cetăţeni chinezi au fost arestaţi în legătură cu o reţea de contrabandă care a trimis coarne de rinocer din Statele Unite în China, au declarat oficialii din New Jersey în această săptămână.
Rinoceri cu cornul tăiat pentru a-i feri de braconieri, într-o rezervaţie din Africa de Sud (Stephane De Sakutin / AFP / Getty Images)
Jack Phillips
15.02.2013

Doi cetăţeni chinezi au fost arestaţi fiind în legătură cu o reţea de contrabandă care a trimis coarne de rinocer din Statele Unite în China, au declarat oficialii din New Jersey în această săptămână.

Un juriu federal din New Jersey l-a pus sub acuzare pe chinezul Li Zhifei pentru contrabandă cu coarne de rinocer spre China şi Hong Kong. Wei Shusen, un director executiv, a fost acuzat în Miami şi Qing Wang a fost acuzat în New York, ca fiind în legătură cu reţeaua de contrabandă, ai cărei membri au ascuns coarnele de contrabandă în vase de porţelan înainte de a fi trimise la destinaţie.

Se presupune că Li a conspirat pentru a transporta peste 20 de coarne de rinocer din SUA în Hong Kong în 2011 şi 2012, a declarat Departamentul de Justiţie într-un comunicat de presă de miercuri. Wei a fost acuzat că ar fi încercat să dea mită unui agent federal sub acoperire, în timp ce Wang a fost pus sub acuzare pentru "contrabandă cu cupe sculptate din coarne de rinocer transmisse din New York în Hong Kong, la Li", au declarat autorităţile.

În China există o tradiţie care datează de secole şi care presupune folosirea cuplor sculptate din coarne de rinocer. Se crede că a bea diverse băuturi dintr-o astfel de cupă aduce sănătate, astfel de sculpturi fiind foarte apreciate de colecţionari", se adăugă în comunicat.

În decurs de un an, Li a trimis sute de mii de dolari unui alt complice din Statele Unite pentru a finanţa achiziţiile de coarne de rinocer. Departamentul de Justiţie a declarat că el şi complicele au cumpărat multe coarne din New Jersey, înainte ca acesta să fi fost arestat în ianuarie.

În ianuarie, când Li a ajuns în Miami, el a achiziţionat două coarne de rinocer negru pe cale de dispariţie de la un agent federal sub acoperire pentru 59 000 de dolari.

Departamentul de Justiţie a declarat că toate speciile de rinoceri sunt protejate în temeiul dreptului american şi internaţional şi că toate speciile de rinocer negru sunt pe cale de dispariţie.

În ultimii ani, preţul pentru părţi din animale sălbatice, inclusiv coarne de rinocer şi colţi de elefant, a crescut ca urmare a cererii alimentate de ţările din Asia de Est. Cererea mare a provocat o explozie a numărului de decese în rândul rinocerilor şi elefanţilor în Africa, potrivit grupurilor de conservare a animalelor.

În 2012, un număr record de 668 rinoceri au fost ucişi în Africa de Sud de braconieri, a declarat grupul de conservare a animalelor TRAFFIC într-un raport de luna trecută. Cifra reprezintă o creştere cu aproape 50 la sută faţă de anul precedent, când au fost ucişi 448 rinoceri.

În medicina asiatică se crede că coarnele de rinocer au valoare de medicament, fiind unul dintre motivele pentru care cererea este atât mare. Cercetătorii au demonstrat că aceste coarne sunt realizate din cheratină, acelaşi tip de proteine care formează unghiile şi părul sau copitele de animale - de fapt noţiunea că acestea au proprietăţi curative miraculoase este eronată.

Unii consumatori bogaţi sunt de părere că coarnele pot vindeca tumorile, în timp ce unii au spus că ajută la detoxifierea organismului după o noapte de beţie sau supraalimentare. Sculpturile ornamentale sunt, de asemenea, foarte apreciate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor