Război între clanuri pentru cornurile de rinocer

Crescătorii speciale, arme high-tech şi tranzacţii pe pieţele financiare - astfel îşi lansează Africa de Sud lupta împotriva mafiei braconierilor.
Rinoceri cu cornul tăiat pentru a-i feri de braconieri, într-o rezervaţie din Africa de Sud (Stephane De Sakutin / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
28.08.2013

Crescătorii speciale, arme high-tech şi tranzacţii pe pieţele financiare - astfel îşi lansează Africa de Sud lupta împotriva mafiei braconierilor. Începând cu anul 2009, crimele s-au înmulţit: a intrat în scenă crima organizată. În ţările din Asia, cornurile de rinocer pot valora până la 60.000 de euro kilogramul: de două ori mai mult ca aurul.

Pentru a salva rinocerii din Africa, ţinta unei vânători lacome şi nemiloase, este probabil ca în cele din urmă să se ajungă la tranzacţionarea lor la Bursa de Valori din Johannesburg. Aceasta este ultima idee disperată ale autorităţilor sud-africane, angajate într-un adevărat război împotriva braconierilor, luptă pe care până în prezent nu au câştigat-o. Forţele armate sunt desfăşurate în Parcul Kruger, una dintre cele mai mari rezervaţii naturale din Africa şi cel mai mare din ţară. Au acces la cele mai recente mijloace tehnice, elicoptere, avioane cu viziune de noapte, senzori de mişcare, câini special instruiţi pentru a urmări cei mai feroci prădători: oamenii.

Anul trecut au fost capturaţi 200 de braconieri şi ucişi 30 în schimburile de focuri de armă. Dar aceştia au un irezistibil stimulent destinat pieţelor asiatice, în special cea chineză şi cea vietnameză, cornul de rinocer, care este vândut cu mai mult de 60.000 de euro pe kilogram. Dublu faţă de aur. Cornul poate cântări 5-6 kg şi chiar mai mult, în mod excepţional până la 10 kg. Lucrătorii acestui trafic sunt recrutaţi dincolo de graniţele parcului, în Mozambic, o ţară care figurează pe locul al XX-lea în clasamentul celor mai sărace ţări din lume. Războiul împotriva rinocerilor nu duce lipsă de voluntari.

Acesta este motivul pentru care Departamentul Mediului al guvernului sud-african, raportează Mail & Guardian, a propus luna trecută măsuri extraordinare. Una dintre acestea ar fi crearea de crescătorii de rinoceri albi pentru a le extrage coarnele şi a le vinde la un schimb creat în acest scop şi conectat la Bursa de Valori din Johannesburg, cea mai mare piaţă din titluri din Africa. Legalizarea vânzării de cornuri, aşa cum s-ar face cu drogurile, este o încercare de a reglementa şi a reduce carnagiul de pachiderme. Numai în prima jumătate a acestui an au fost ucise mai mult de 500 de exemplare, promiţând un nou record negativ.

Odată scoasă interzicerea de comercializare a cornurilor - se scrie în raportul Departamentului de Mediu - şi liberalizarea acestora, s-ar prăbuşi preţul de piaţă, descurajând criminalitatea organizată.

Propunerea nu este o raritate, deoarece a fost deja prezentată în trecutul recent pentru fildeş. Dar ideea nu convinge pe mulţi.

Motivele pentru care se vânează rinocerii pentru cornul lor sunt absurde. În China şi Asia de Sud-Est este răspândită credinţa (niciodată dovedită ştiinţific), că acesta ar avea efecte anticancerigene şi alte virtuţi legendare. Sunt superstiţii care ameninţă supravieţuirea unui animal. Speciile cele mai ameninţate sunt rinocerul alb, rinocerul negru, cele mici şi mai agile, mai rezervate, mai viclene, mai agresive, care sunt în stare să se apere mai bine de vânători. Fugind sau, după cum este necesar, atacând. În ceea ce priveşte speciile asiatice, acestea sunt reduse acum la doar câteva sute de exemplare.

Africa de Sud este sanctuarul speciilor Ceratotherium simum şi Diceros bicornis. În urma recensământului din 2010, au fost găsite 20.711 de exemplare. Datorită dificultăţii de a controla frontierele, Africa este, de asemenea, cel mai mare teatru al masacrului: 668 de rinoceri sacrificaţi în 2012.

Din 2009, numărul de crime a crescut foarte mult. Există trei motive. În primul rând, creşterea constantă a cererii, ca urmare a boom-ului economic din Asia şi apariţiei unei noi clase de bogaţi în China şi nu numai. În al doilea rând, crearea unei parc pe frontierele cu Zimbabwe şi Mozambic în anul 2002: în valul de entuziasm, au fost doborâte sute de kilometri din gardul care mărginea frontiera de est a Parcului Kruger, producand însă un enorm avantaj pentru braconieri. În al treilea rând şi punctul crucial pentru saltul calitativ, sosirea pe scenă a crimei organizate. Mozambicul asigură forţa de muncă, lumea interlopă din Africa de Sud, Europa de Est şi din Asia asigură capitalul pentru mituirea poliţiştilor de frontieră şi Rangers, organizează exportul ilegal, folosind activităţi comerciale false pentru a acoperi riscurile. Mai mult, oferă braconierilor arme hi-tech, cum ar fi renumita puşcă de vânătoare, Brno CZ 550, produsă în Republica Cehă

Pentru Guvernul Africii de Sud este „un risc la adresa securităţii naţionale". Braconajului de rinoceri a fost ridicat la nivelul de „crimă prioritară", de care se ocupă grupul de lucru anti-crimă din cadrul Ministerului de Interne. Numărul de soldaţi desfăşuraţi în parc a fost majorat, iar puterile lor au sporit. Războiul continuă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor