Acţiunile chineze se duc de râpă

Bursa din Jiujiang, China.
Bursa din Jiujiang, China. (ChinaFotoPress / Getty Images)

Pentru cea de-a doua sesiune consecutivă şi pentru cea de-a doua zi de vineri consecutivă, acţiunile chineze au suferit lovituri grele, susţine Business Insider.

La sfârşitul celei de-a doua sesiuni, indicele bursei din Shanghai s-a depreciat cu 7,38%, cea mai mare scădere procentuală din 19 ianuarie 2015 şi cel mai mai mare declin zilnic procentual din 28 ianuarie 2008.

Atingând un nivel foarte ridicat - 5178 în 12 iunie - indicele s-a depreciat cu peste 19%.

În punctul scăzut înregistrat în sesiunea de astăzi - 4139 - indicele a înregistrat pentru scurt timp un declin de peste 20% faţă de nivelurile înalte înregistrate în aceşti ani, marcând o recesiune tehnică.

În această săptămână, indicele a scăzut cu 6,4%. Dacă nu ar fi fost declinul de 13,3% din săptămâna precedentă, am fi asistat la cea mai mare scădere procentuală începând cu iunie 2010.

Conform unui raport al Reuters, declinurile indicelui au loc într-un moment “în care pieţele se luptă să digere un aflux de Oferte Publice Iniţiale, o masă monetară mai compactă, şi o nelinişte generală în legătură cu direcţia politicii economice”.

Rămâne de văzut dacă într-adevăr acesta este cazul. Shanghai Composite a avut un elan incredibil până la jumătatea anului trecut şi toţi indicii majori ai bursei au înregistrat creşteri de peste 100%, în ciuda unui context aflat în proces de deteriorare.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie