Acţiunile chineze se duc de râpă

Bursa din Jiujiang, China.
Bursa din Jiujiang, China. (ChinaFotoPress / Getty Images)

Pentru cea de-a doua sesiune consecutivă şi pentru cea de-a doua zi de vineri consecutivă, acţiunile chineze au suferit lovituri grele, susţine Business Insider.

La sfârşitul celei de-a doua sesiuni, indicele bursei din Shanghai s-a depreciat cu 7,38%, cea mai mare scădere procentuală din 19 ianuarie 2015 şi cel mai mai mare declin zilnic procentual din 28 ianuarie 2008.

Atingând un nivel foarte ridicat - 5178 în 12 iunie - indicele s-a depreciat cu peste 19%.

În punctul scăzut înregistrat în sesiunea de astăzi - 4139 - indicele a înregistrat pentru scurt timp un declin de peste 20% faţă de nivelurile înalte înregistrate în aceşti ani, marcând o recesiune tehnică.

În această săptămână, indicele a scăzut cu 6,4%. Dacă nu ar fi fost declinul de 13,3% din săptămâna precedentă, am fi asistat la cea mai mare scădere procentuală începând cu iunie 2010.

Conform unui raport al Reuters, declinurile indicelui au loc într-un moment “în care pieţele se luptă să digere un aflux de Oferte Publice Iniţiale, o masă monetară mai compactă, şi o nelinişte generală în legătură cu direcţia politicii economice”.

Rămâne de văzut dacă într-adevăr acesta este cazul. Shanghai Composite a avut un elan incredibil până la jumătatea anului trecut şi toţi indicii majori ai bursei au înregistrat creşteri de peste 100%, în ciuda unui context aflat în proces de deteriorare.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.