Bulgaria se opune pactului ONU pentru imigraţie sigură şi ordonată
alte articole
Bulgaria nu va semna pactul ONU pentru promovarea migraţiei sigure şi ordonate, a declarat luni un oficial al partidului de guvernare, plasând ţara în rândul statelor UE care nu susţin acest acord.
“Poziţia guvernului bulgar va fi aceea de a nu se alătura pactului global al ONU privind imigraţia”, a susţinut Ţvetan Ţvetanov, vicepreşedinte al celui mai mare partid din coaliţia de guvernare, GERB de centru-dreapta, potrivit Deutsche Welle.
Partenerul său de coaliţie, Patrioţii Uniţi, şi-a exprimat de asemenea opoziţia faţă de pactul care nu are caracter obligatoriu, susţinând că este o ameninţare la adresa intereselor naţionale.
Parlamentul bulgar va dezbate pactul miercuri.
Bulgaria a adoptat o poziţie dură împotriva imigraţiei în masă în Europa şi, printre alte măsuri luate, şi-a sigilat graniţa cu Turcia cu un gard din sârmă ghimpată pentru a împiedica migranţii să pătrundă pe teritoriul său.
Pactul ONU a fost finalizat în luna iulie de către toţi cei 193 membri ONU, cu excepţia SUA, care s-a retras anul trecut. Acordul urmează să fie aprobat în mod oficial în cadrul unei întâlniri ce va avea loc la jumătatea lunii decembrie în oraşul marocan Marrakech.
Pactul include directive privind protejarea imigranţilor, integrarea lor în noile ţări şi returnarea migranţilor în ţările natale. Pactul mai subliniază apartenenţa migranţilor la drepturile umane şi libertăţi fundamentale universale, respectând în acelaşi timp suveranitatea statelor.
În ciuda faptului că pactul nu are natură obligatorie, o serie de ţări, în afară de SUA, şi-au înregistrat deja opoziţia.
Guvernele de aripă dreapta din Ungaria şi Austria au susţinut că nu vor semna documentul în decembrie din cauza temerilor că acesta ar putea crea confuzii între delimitarea migraţiei legale şi cea ilegală. Polonia şi Republica Cehă au semnalat de asemenea că probabil nu vor semna pactul.
ONU a prezentat pactul într-un moment în care lumea este martora unora dintre cele mai mari valuri de imigraţie din istorie, declanşate în mare parte de conflictele şi sărăcia din unele părţi ale Africii şi Orientului Mijlociu.