Bujorul - regele florilor
alte articole
Încă din antichitate bujorii au fost consideraţi simbol al destinului, fericirii şi bogăţiei, fiind utilizaţi totodată şi ca plantă medicinală în medicina tradiţională Chineză.
Seducător, senzual şi parfumat, bujorul se găseşte în multe varietăţi şi are aproape toate culorile, excepţie făcând albastru. În China, Bujorul arborescent (Paeonia suffruticosa), ce poate creşte până la 4m înălţime şi trăi 200 de ani, este cunoscut drept Regele Florilor. În antichitate erau considerate plantele Împăratului şi cultivarea lor era permisă doar în grădinile imperiale.
Popularitatea sa ca plantă de grădină a debutat în China în timpul şi pe durata dinastiei Song (960-1127). Originari din Asia, Sudul Europei şi estul Americii de Nord, bujorii sunt foarte apreciaţi în comerţ şi grădini. Semn al nobleţii, bogăţiei şi eleganţei impecabile, bujorii vor răsplăti regeşte pe orice grădinar ce îi aduce în grădina sa.
De-a lungul secolelor, bujorul atemporal a fost prezent în poeme, dansuri şi melodii cât şi în picturile şi desenele maeştrilor şi artiştilor. Bujorii de culoare albă, cât şi diversele culori din paleta roşu şi roz, sunt apreciaţi în ziua de azi ca o floare romantică şi misterioasă. Sunt perfecte pentru primăvară şi iarnă, cât şi în combinaţiile florale pentru nunţi unde prezintă o strălucire şi eleganţă aparte.
Rădăcina bujorului alb a fost una din primele plante medicinale utilizate în medicina tradiţională chineză, dar nu trebuie să uităm că pe lângă rădăcina bujorului alb, în vindecări, un loc primordial îl ocupă şi rădăcina bujorului roşu, care la vremea respectivă avea rezultate spectaculoase.
Bujorul face parte dintre cele 50 de ierburi medicinale ce se prescriu acum pentru a trata o largă gamă de boli cum ar fi: guta, artroza, bolile respiratorii, sindromul premenstrual, durerile menstruale, musculare, arterioscleroza şi tusea măgărească.
Una dintre întrebuinţările actuale de succes este prezenţa bujorului în preparate naturiste sub formă de gel pentru varice. Poate cicatriza răni şi ajută la picioarele obosite.
Această plantă spectaculoasă, pe lângă faptul că ne încântă privirea cu eleganţa florilor sale, are şi calităţi tămăduitoare, ajutând în acest fel omul să perceapă şi să înţeleagă minunăţia naturii, ce ne pune la picioare o paletă inimaginabilă de culori dar şi beneficiile de care dispune.
Iubiţi florile, iubiţi natura pentru că vă oferă toate frumuseţile şi darurile pe care le posedă.