Bugetul de la agricultură, în pericol: Sute de firme care au luat bani europeni, în faliment
alte articole
Bugetul de stat este grav prejudiciat de peste 250 de firme care au accesat fonduri europene nerambursabile destinate sectorului agricol şi care în prezent se află în faliment sau insolvenţă. Astfel, aceste companii au lăsat în urmă creanţe de zeci de milioane de euro, pe care statul încearcă să le recupereze.
Aceste firme au beneficiat de fonduri europene prin programele destinate industriei agricole, iar acum, dintr-un motiv sau altul, au intrat în insolvenţă ori şi-au declarat falimentul, relevă economica.net.
Conform datelor Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), instituţia care asigură implementarea tehnică şi financiară a Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi care a preluat în totalitate derularea şi monitorizarea Programului SAPARD, în anii 2011 şi 2012 aproximativ 120 de beneficiari ai fondurilor nerambursabile accesate prin programele SAPARD şi FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală) se află în insolvenţă sau în faliment.
În total, începând cu anul 2007, peste 250 de societăţi se află în această situaţie, iar prejudiciul pe care APDRP trebuie să-l recupereze totalizează peste 487,2 milioane de lei, adică peste 39,9 de milioane de euro.
Cine recuperează banii
În fapt, companiile în faliment sau insolvenţă care au accesat fonduri europene pentru finanţarea programelor de dezvoltare rurală încalcă prevederile contractuale asumate de beneficiar atunci când au accesat fondurile europene.
"Declanşarea procedurii de insolvenţă sau faliment a beneficiarilor de fonduri nerambursabile reprezintă o neregulă în sensul prevederilor contractuale asumate, fiind o încălcarea a unui criteriul de eligibilitate, A.P.D.R.P. având obligaţia de a urmării respectarea contractului şi de a recupera prejudiciului cauzat bugetului comunitar şi bugetului naţional. De asemenea, având în vedere dispoziţiile Legii nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, precum şi dispoziţiile art. 36 din O.U.G. nr. 66/2009 privind prevenirea, constatarea şi sancţionarea neregulilor apărute în obţinerea şi utilizarea fondurilor europene şi/sau a fondurilor publice naţionale aferente acestora, A.P.D.R.P. declanşează procedura de recuperare a fondurilor nerambursabile alocate proiectului, fiind îndreptăţită să formuleze şi cerere de înscriere la masa credală a debitorilor.Odată recuperat prejudiciul, în cazul FEADR banii se pot realoca pentru alte proiecte, iar pentru Programul SAPARD sumele sunt rambursate Comisiei Europene", au explicat reprezentanţi ai APDRP pentru economica.net.
Din datele APDRP cu situaţia beneficiarilor SAPARD şi FEADR, reiese că, din peste 250 de companii care şi-au declarat insolvenţa sau falimentul începând din 2007, un singur caz a fost în totalitate soluţionat. Astfel, APDRP a recuperat 300.866 de lei.
În restul cazurilor, creanţele au fost admise la masa credală şi se continuă procedura recuperării banilor.
În total, începând cu anul 2007, peste 250 de societăţi se află în această situaţie, iar prejudiciul pe care APDRP trebuie să-l recupereze totalizează peste 487,2 milioane de lei, adică peste 39,9 de milioane de euro.
Totodată, există cazuri în care creanţa a fost respinsă, iar APDRP continuă în instanţă procesul de recuperare a banilor.
Cea mai mare creanţă - 15 milioane de lei
Firma cu cea mai mare creanţă faţă de APDRP, de aproximativ 15,2 milioane de lei, este producătorul de mezeluri Gâlco, care face parte din grupul de firme al omului de afaceri Gheorghe Caruz.
Compania a intrat în insolvenţă în septembrie 2012, iar afaceristul îi acuză chiar pe cei de la APDRP pentru situaţia în care a ajuns firma.
"Cei de la APDRP mi-au pus poprire pe conturi, pentru că au suspicionat o fraudă la achiziţia unui echipament care a costat 30.000 de euro. În loc să verifice, ei au pus poprire pe conturi pentru 4 milioane de euro şi au îngropat firma. Astfel, s-a ajuns ca o societate bună şi foarte bine dotată să intre în faliment", a precizat Gheorghe Caruz.
Conform site-ului Ministerului de Finanţe, societatea Gâlco a raportat anul trecut o cifră de afaceri de 21,9 milioane de lei şi pierderi nete de 1,5 milioane de lei.