În perioada ianuarie-septembrie 2012 s-a micşorat producţia agricolă

Ţărani pe câmp la seceriş (Epoch Times România)
Epoch Times
20.10.2012

În ultimele nouă luni ale anului 2012, producţia agricolă s-a micşorat cu aproape 22 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică reducerea volumului de producţie agricolă s-a produs din cauza scăderii accentuate a producţiei vegetale.

Totodată statisticile oficiale arată că s-a micşorat cu aproape jumătate de procent şi producţia animalieră, iar volumul producţiei vegetale s-a diminuat cu o treime faţă de primele nouă luni ale anului 2011.

Productivitatea la hectar s-a redus la aproape toate categoriile de cereale, fructe şi legume. Acest fapt se datorează dezastrului din agricultură, care a fost provocat de seceta din toamna anului trecut şi vara acestui an.

În condiţiile existente, de pe lanurile de grâu s-au strâns, în medie pe ţară, mai puţin de 17 chintale, adică cu aproximativ 40 % mai puţin faţă de media din 2011. Şi productivitatea orzului a fost mai redusă. Fermierii au strâns, în medie, 14,5 chintale la hectar sau cu aproximativ 30 la sută mai puţin faţă de nivelul anului precedent.

Potrivit Publika.TV, cea mai dramatică situaţie se atestă în cazul porumbului. Productivitatea acestuia s-a micşorat cu 70 % faţă de nivelul din 2011 şi a ajuns la doar 10 chintale la hectar. Cu o treime s-a redus şi producţia de floarea soarelui, a cărei productivitate în acest an a fost, în medie, de mai puţin de 11 chintale la hectar.

Estimările Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare arată că seceta din acest an a provocat un prejudiciu de aproximativ 2,5 miliarde de lei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor