Bugetul ANRP, afectat de popririle dispuse de executorii judecătoreşti în unele cazuri
alte articole
Conducerea Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) a discutat joi reprezentanţii Uniunii Naţionale a Executorilor Judecătoreşti (UNEJ) despre modul în care sunt puse în executare acte juridice care nu au valoare de titluri executorii
Executarea, în astfel de cazuri, are ca finalitate prejudicierea bugetului ANRP, se arată într-un comunicat al autorităţii.
"ANRP se confruntă, în prezent, cu popriri dispuse de către executorii judecătoreşti în dosare de executare întocmite pe baza deciziilor Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor (CCSD), care ar trebui valorificate în litera legii speciale (Legea nr. 247/2005), prin emiterea unui titlu de plată sau de conversie, după caz. Aceste executări silite au avut un impact semnificativ asupra bugetului ANRP, şi, implicit, a statului român, prin pagubele create, iar demersurile ulterioare de reparare a prejudiciului necesită un termen foarte lung, existând posibilitatea ca unele sume să nu mai poată fi recuperate", se arată în comunicatul ANRP.
Preşedintele ANRP, George Băeşu, a precizat că instituţia pe care o conduce va întreprinde toate demersurile necesare pentru recuperarea sumelor extrase fără temei legal din conturile autorităţii.
În cadrul întâlnirii, care a avut loc la sediul ANR., s-a stabilit ca autoritatea să trimită către UNEJ o situaţie detaliată din care să reiasă fiecare aspect prezentat, urmând ca preşedintele Marius Crafcenco să discute despre această problemă în cadrul instituţiei pe care o conduce şi la nivelul Camerei Executorilor Judecătoreşti Bucureşti.