Cea de-a zecea ediţie a atelierelor de creativitate la Muzeul Ţăranului Român
Lecţii de etnologie, desenat, pictat, inventat poveşti, teatru de animaţie, un curs de fotografie, dar şi lecţii de croitorie, ţesături, cusături, audiţii muzicale. Atelierele de creativitate sunt propunerea făcută de reprezentanţii Muzeului Ţăranului Român elevilor de toate vârstele.
Iniţiativa, ajunsă la cea de-a zecea ediţie, îşi propune să le arate copiilor că în afara calculatorului există o lume care merită descoperită. În plus, aşa cum susţine pictoriţa Ruxandra Grigorescu, unul dintre profesorii copiilor, atelierele de la Muzeul Ţăranului Român îşi propun să îi facă pe cei mici să gândească creativ.
”Încercăm să îi facem să înţeleagă la ce sunt folositoare mâinile, dar în acelaşi timp şi că nu trebuie să intre în stereotipuri. În desen primul lucrul pe care li-l spun este să nu pună soarele în colţul din dreapta. Aşa încep toate desenele. În acelaşi timp, vrem să îi apropiem pe copii într-un mod cât mai prietenos de obiectul Muzeului Ţăranului Român pentru a putea sa îl descopere şi să îl redescopere”, a declarat Ruxandra Grigorescu, în cadrul unui interviu acordat reporterilor The Epoch Times.
Atelierele de creaţie îi vor însoţi pe cei mici pe tot parcursul anului şcolar 2012- 2013. Acestea pot fi considerate o alternativă mai dinamică şi implicit, mai îndrăgită de cei mici, pentru orele de desen. În plus, aşa cum am aflat de la Ruxandra Grigorescu, educatorii îi aduc pe copii la ateliere şi pentru a se bucura de spaţiul pus la dispoziţie de Muzeul Ţăranului Român, deoarece sunt grădiniţe în Bucureşti care nu le pot oferi celor mici condiţii pentru a se putea juca în voie. De asemenea, atelierele de creativitate se adresează şi liceenilor, care pot veni la MŢR după terminarea cursurilor.
”Este un fel de acasă. Sunt copii care de la noi au plecat să facă artă sau modă. Unii sunt chiar porniţi de noi pe un drum”, recunoaşte cu mândrie pictoriţa Ruxandra Grigorescu. În plus, aceasta a mai declarat că deşi, teoretic, atelierele se adresează grupurilor de copii din grădiniţe, şcoli şi licee, toţi cei interesaţi de cursuri sunt aşteptaţi la Muzeul Ţăranului.
”Am avut în vara aceasta şi cursuri cu copii de 3 ani. A fost un curs foarte nostim: ”Ţesut cu aţă roz”. Mergem până departe, la liceu. Sunt şi oameni de facultate care vin la noi, din când în când, dar sunt şi bunici care ne învaţă pe noi, profesorii. Deci e o plaja foarte largă”, a precizat Ruxandra Grigorescu, care, în încheierea interviului acordat The Epoch Times nu a uitat să o amintească şi pe Irina Nicolau, etnolog în cadrul Muzeului Ţăranului Român, cea care a venit cu ideea înfiinţării atelierelor de creaţie, în urmă cu 10 ani.
Taxa de intrare la oricare atelier este de 4 lei. Înscrierile se pot face la Muzeul Ţăranului Român, pe tot parcursul anului şcolar 2012- 2013. Mai multe informaţii despre cursuri puteţi afla la numărul de telefon 021.317.96.59, precum şi la adresa www.muzeultaranuluiroman.ro