Bruxelles-ul avertizează: Tarifele de 30% impuse de Trump aduc comerţul UE-SUA pe marginea prăpastiei

Maros Sefcovic. 25 februarie 2015 (JOHN THYS/AFP/Getty Images)
Redacţia
15.07.2025

Tarifele de 30% impuse de Donald Trump asupra produselor europene ar elimina comerţul transatlantic, a afirmat negociatorul şef al UE cu SUA, Maros Sefcovic, exprimându-şi totodată speranţa că un acord rămâne posibil, potrivit The Guardian.

Sefcovic, comisarul european pentru Comerţ, a declarat că o taxă de 30% sau mai mult ar avea un impact enorm, făcând „aproape imposibilă continuarea” comerţului transatlantic actual, care valorează 4,4 miliarde de euro pe zi.

„Vrem să folosim fiecare zi, fiecare posibilitate şi fiecare minut până la 1 august pentru a găsi o soluţie negociată”, a declarat Sefcovic după discuţiile cu miniştrii Comerţului din UE la Bruxelles.

Potrivit acestuia, din discuţiile cu miniştrii a reieşit foarte clar că o taxă vamală de 30% este „absolut inacceptabilă”.

Într-o scrisoare publicată sâmbătă pe reţelele de socializare, preşedintele american a declarat că importurile UE vor fi supuse unui tarif de 30% începând cu 1 august, temperând optimismul european că negocierile pentru a asigura un tarif încă dureros de 10% erau aproape finalizate.

Ca răspuns la ultimul termen limită stabilit de Trump, UE a decis să amâne până la 1 august aplicarea tarifelor de retorsiune asupra produselor americane în valoare de 21 de miliarde de euro, care ar fi trebuit să intre în vigoare la miezul nopţii de luni.

Miniştrii au discutat, de asemenea, planuri pentru o nouă rundă de contramăsuri, care vizează importurile americane în UE în valoare de 72 de miliarde de euro, dar nu au dezvăluit detalii.

Înainte de anunţul fără menajamente al lui Trump pe reţelele de socializare, negociatorii UE credeau că se apropie de un acord de principiu, un acord-cadru care ar fi stabilit tarifele la 10%.

În declaraţiile sale pentru presă, Sefcovic s-a arătat optimist că se poate ajunge la un acord, „altfel nu ai petrece trei luni elaborând un acord de principiu şi analizând 1 700 de linii tarifare, discutând toate detaliile, de la agricultură până la piese de schimb pentru maşini, dacă acest lucru [s-ar] încheia doar cu o scrisoare - chiar dacă - foarte, foarte importantă”.

Sefcovic, care urmează să discute cu omologii săi americani mai târziu luni, a declarat că a fost informat despre scrisoarea lui Trump pe Truth Social „cu foarte puţin timp înainte” de publicarea acesteia.

Ministrul de Externe al Danemarcei, Lars Løkke Rasmussen, care a prezidat discuţiile, a declarat că Europa nu doreşte un război comercial cu SUA, care ar fi „devastator” pentru ambele părţi.

„Nu vrem să escaladăm lucrurile, dar, pe de altă parte, trebuie să arătăm că avem putere”, a spus el.

Rasmussen, fost prim-ministru danez, a respins sugestiile potrivit cărora UE ar avea nevoie de o nouă abordare.

„Nu cred în ideea escaladării pentru a dezescalada”, a spus el, insistând că există „o abordare total unificată în rândul miniştrilor, potrivit căreia ar trebui să fim pregătiţi să răspundem dacă este necesar”.

În weekend, preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut accelerarea pregătirilor privind contramăsurile şi a declarat că UE ar trebui să fie pregătită să utilizeze „instrumentul său anti-coerciţie”, o lege care permite impunerea de măsuri punitive unei ţări considerate că foloseşte comerţul ca armă.

După ce cancelarul german Friedrich Merz a declarat că o taxă de 30% „ar lovi în plin industria germană de export”, Camera de Comerţ şi Industrie din Germania a declarat luni pentru Reuters că incertitudinea continuă cu privire la politica tarifară a lui Trump ar putea reduce exporturile Germaniei către SUA cu aproape 1 miliard de euro pe lună.

Merz a solicitat un răspuns „pragmatic”, în timp ce Italia a avertizat împotriva unui război comercial. Ţările din Europa Centrală şi de Est sunt, de asemenea, îngrijorate că măsurile de retorsiune ar putea declanşa retragerea sprijinului militar american din Europa.

Ministrul de Externe al Lituaniei, Keṣtutis Budrys, a declarat că UE trebuie să evite escaladarea, invocând „provocările geoeconomice” şi „problemele pe care trebuie să le rezolvăm împreună cu SUA, cum ar fi fentanilul”.

Trump a acuzat Canada şi Mexic că nu fac suficient pentru a combate fluxul de opioide către SUA, deşi nu se ştie dacă această problemă a fost abordată în cadrul negocierilor comerciale dintre UE şi SUA.

Deşi Marea Britanie este una dintre puţinele ţări care au încheiat un acord comercial cu SUA, ea nu este ferită de o eventuală recesiune economică în UE, cel mai mare partener comercial al său.

Matthew Allen, lector de economie la Universitatea din Salford, a declarat că consumatorii şi întreprinderile din Regatul Unit se vor confrunta cu „efecte în lanţ semnificative” din cauza legăturilor strânse cu lanţurile de aprovizionare ale UE.

„Multe firme britanice importă componente şi bunuri din UE care sunt ulterior exportate în SUA, ceea ce înseamnă că întreprinderile din Regatul Unit ar putea fi afectate indirect de această majorare a tarifelor”, a afirmat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor