Cinci ţări din UE, printre care şi România, se opun noului acord comercial cu Ucraina

La o reuniune a Consiliului Agriculturii al Uniunii Europene, desfăşurată pe 14 iulie, Polonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria şi România şi-au exprimat nemulţumirea faţă de noul acord comercial aflat în negociere între UE şi Ucraina, bazat pe Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA), transmite European Pravda, citând mai mulţi diplomaţi europeni prezenţi la reuniune.
Cele cinci state membre consideră că noul acord propus de Comisia Europeană, menit să înlocuiască regimul comercial preferenţial care a expirat la începutul lunii iunie, riscă să destabilizeze pieţele agricole din Uniunea Europeană.
„Cinci ţări – Polonia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria şi România – au ridicat problema noilor condiţii comerciale cu Ucraina în cadrul reuniunii Consiliului Agricultură de astăzi. Acestea sunt convinse că noul acord, în cadrul DCFTA, ar putea destabiliza pieţele europene”, a declarat una dintre surse, potrivit Ukraine Today.
Christophe Hansen, comisarul european pentru agricultură şi siguranţă alimentară, a confirmat că subiectul relaţiilor comerciale cu Ucraina a fost discutat în cadrul reuniunii Consiliului, desfăşurată la Bruxelles.
„La solicitarea unui grup de ţări, am discutat despre acordul revizuit cu Ucraina”, a precizat Hansen.
Comisarul a reamintit că DCFTA, semnat în 2016, urma să fie revizuit în 2021, dar acest proces a fost amânat din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.
„Astăzi au fost exprimate opinii diferite cu privire la acest acord, şi consider că este benefic să avem o discuţie deschisă în acest format. Am prezentat faptele legate de acest acord şi am subliniat că este în interesul fermierilor noştri”, a adăugat Hansen.
Totuşi, cele cinci state continuă să insiste asupra modificării proiectului de amendamente la DCFTA, care a fost deja convenit cu partea ucraineană.
Context
Pe 30 iunie, Comisia Europeană a încheiat negocierile cu Ucraina privind principalele principii ale revizuirii DCFTA, ca urmare a expirării măsurilor comerciale autonome care ofereau un regim preferenţial exportatorilor ucraineni până la 5 iunie 2025.
Taras Kachka, reprezentantul comercial al Ucrainei, a oferit detalii despre noul acord de liber schimb actualizat cu UE, convenit la începutul acestei săptămâni.