Industria aeronautică rusă, în picaj în lipsa pieselor produse în Occident

Eforturile Rusiei de a construi o industrie aeronautică autonomă sunt zădărnicite de un deficit persistent de componente şi de scăderea drastică a capacităţii de producţie a companiilor naţionale, a declarat un director executiv din sectorul aerospaţial rus, potrivit The Moscow Times.
În ciuda promisiunilor oficiale de reducere a dependenţei faţă de furnizorii occidentali, ţara este încă departe de a atinge un nivel semnificativ de independenţă în producţie, a avertizat Anatoli Gaidanski, directorul general al companiei Aerocomposite, specializată în fabricarea pieselor pentru aeronave.
„Punctele slabe ale industriei sunt deja bine cunoscute. Producătorii interni nu sunt nici măcar aproape de a acoperi necesarul industriei... Baza de componente electronice reprezintă un motiv major de îngrijorare”, a declarat Gaidanski, citat de presa rusă.
Sectorul aviaţiei civile din Rusia a fost grav afectat de sancţiunile occidentale impuse după invazia pe scară largă împotriva Ucrainei, în 2022, care au blocat accesul direct la piese şi servicii furnizate de companii precum Boeing şi Airbus. În replică, Moscova a promis relansarea producţiei unor modele din perioada sovietică şi stimularea producţiei interne.
Totuşi, Rusia ar fi continuat să importe componente de avioane occidentale în valoare de peste un miliard de dolari de la începutul războiului, adesea prin rute ocolitoare, implicând ţări terţe sau furnizori de pe piaţa gri.
Gaidanski a recunoscut că industria rusă depinde încă de ţări „prietenoase” pentru aprovizionarea cu piese esenţiale, în special sisteme electronice, care sunt dificil de înlocuit prin producţie locală.
„Deşi folosim în continuare unele componente fabricate în străinătate, proiectarea şi certificarea sunt în întregime ruseşti”, a precizat el.
Eforturile de a obţine independenţa în domeniul aerospaţial au fost afectate nu doar de sancţiuni, ci şi de decenii de subfinanţare cronică şi de pierderea unei părţi semnificative a expertizei tehnice, începând cu prăbuşirea Uniunii Sovietice.
„Din păcate, calitatea formării inginerilor în universităţile ruseşti a scăzut în ultimii ani”, a subliniat Gaidanski.
Costul aeronavelor asamblate în Rusia a crescut cu 45% până la 70% în ultimii doi ani, ca urmare a penuriei de componente, a creşterii dependenţei de soluţii alternative şi a scumpirii pieselor importate.
Guvernul rus a încercat să reia producţia unor modele mai vechi, precum Tupolev Tu-214, şi să accelereze fabricarea unor avioane mai noi, cum ar fi Sukhoi Superjet 100 şi Irkut MC-21. Cu toate acestea, eforturile de localizare a lanţului de aprovizionare pentru aceste aeronave au ratat în mod repetat termenele stabilite.