Trump o apără pe Pam Bondi în urma criticilor privind gestionarea anchetei Epstein

Pam Bondi (MANDEL NGAN / AFP via Getty Images)
Redacţia
15.07.2025

Preşedintele Donald Trump a sărit în apărarea procurorului general Pam Bondi în weekend, după ce aceasta a fost criticată de unii dintre susţinătorii săi în legătură cu o notă oficială privindu-l pe Jeffrey Epstein, acuzat de trafic sexual, informează CNN.

Potrivit sursei citate, liderul american a scris pe platforma Truth Social că Bondi face „O TREABĂ FANTASTICĂ” în funcţia sa.

„Ce se întâmplă cu 'băieţii' mei şi, în unele cazuri, cu 'fetele' mele? Toţi se iau de procurorul general Pam Bondi, care face o TREABĂ FANTASTICĂ!

Suntem o echipă, MAGA, şi nu-mi place ce se întâmplă. Avem o administraţie PERFECTĂ, DESPRE CARE SE VORBEŞTE ÎN TOATĂ LUMEA, iar 'oameni egoişti' încearcă să o distrugă – totul din cauza unui tip care nu moare niciodată, Jeffrey Epstein”, a scris Trump sâmbătă.

Potrivit a trei surse, în privat Trump şi-a reafirmat sprijinul pentru Bondi şi chiar i-a contactat telefonic pe unii dintre criticii ei cei mai vocali, în încercarea de a opri valul de reacţii negative legate de dosarul Epstein.

Printre apelurile efectuate de Trump s-a numărat şi unul către activistul conservator Charlie Kirk, sâmbătă, pentru a-şi exprima susţinerea faţă de Bondi. Apelul a venit în contextul în care mai mulţi susţinători proeminenţi ai mişcării MAGA au criticat-o pe procuroarea generală la summitul Turning Point USA Student Action, organizat de Kirk în Florida, cu scopul de a mobiliza tinerii conservatori.

Membri ai cercului restrâns al lui Trump i-au contactat, de asemenea, pe unii dintre criticii lui Bondi, cerându-le, în esenţă, să tempereze tonul, subliniind că, în acest moment, preşedintele nu are intenţia de a o înlătura din funcţie. Sursele avertizează însă că această poziţie s-ar putea schimba oricând.

Duminică, Pam Bondi a fost văzută alături de Trump în loja prezidenţială la finala FIFA Club World Cup din New Jersey. Într-o fotografie realizată înaintea meciului, Trump poate fi văzut arătându-i un gest de aprobare – degetul mare ridicat.

CNN a relatat vineri că adjunctul directorului FBI, Dan Bongino, ia în calcul demisia, în contextul unui conflict major între FBI şi Departamentul Justiţiei privind concluziile notei oficiale. Aceasta susţine că nu există dovezi că Epstein ar fi avut o „listă de clienţi” sau că ar fi fost ucis.

Întrebat duminică de jurnalişti dacă Bongino mai deţine funcţia de director adjunct al FBI, Trump a răspuns: „Aşa cred”, adăugând că „este în formă bună” după ce vorbise cu el mai devreme în aceeaşi zi.

„Dan Bongino este un tip foarte bun. Îl cunosc de mult timp… Şi părea în formă excelentă. Cred că este în formă bună”, a spus Trump.

Publicarea memoriului săptămâna trecută a stârnit reacţii vehemente din partea unor aliaţi ai lui Trump, inclusiv din partea activistei de dreapta Laura Loomer, care a cerut demiterea lui Bondi.

Fostul consilier prezidenţial Steve Bannon a dedicat o mare parte din episodul de luni al podcastului său, War Room, acestui subiect, exprimând îndoieli cu privire la angajamentul administraţiei faţă de transparenţă. Ulterior, Bannon a declarat că ancheta federală „pare să fi fost gestionată greşit”.

Un consilier al lui Trump a descris publicarea notei drept „un coşmar politic” şi a sugerat că documentul ar fi putut fi făcut public fie înaintea weekendului prelungit – când interesul public ar fi fost mai scăzut – fie după alegerile intermediare din 2026.

Controversatul jurnalist Tucker Carlson a afirmat în podcastul său că Pam Bondi „acoperă crime – crime foarte grave, după cum chiar ei le descriu”.

Jeffrey Epstein a fost un finanţist discreditat şi un infractor sexual condamnat, al cărui dosar penal a atras atenţia opiniei publice de mai mulţi de ani, în special datorită legăturilor sale cu persoane influente şi bogate. În august 2019, în timp ce aştepta procesul într-un dosar federal, Epstein a fost găsit inconştient în celula sa dintr-o închisoare din New York. A fost transportat la spital, unde a fost declarat decedat. Moartea sa a fost clasificată drept sinucidere.

Cazul Epstein a fost supus unor investigaţii amănunţite, iar în timpul campaniei sale electorale din 2024, Trump a promis că va analiza posibilitatea desecretizării unor documente guvernamentale suplimentare legate de dosar. Mulţi dintre susţinătorii săi sperau că respectivele documente vor dezvălui nume importante sau vor susţine teoria că Epstein nu s-ar fi sinucis. Însă, într-o notă publicată luni, Departamentul Justiţiei a precizat că nu există dovezi privind existenţa unei „liste de clienţi” şi că Epstein nu ar fi fost ucis – declaraţie care a alimentat furia şi suspiciunile din rândul bazei MAGA.

Trump a evitat marţi să răspundă întrebărilor jurnaliştilor de la Casa Albă despre ancheta Epstein şi publicarea notei, afirmând: „Nu pot să cred că puneţi o întrebare despre Epstein într-un moment ca acesta.”

Într-o nouă postare publicată sâmbătă, Trump şi-a reiterat frustrarea: „De ani de zile, tot Epstein, iar şi iar”, acuzând mai mulţi adversari politici, printre care fostul preşedinte Barack Obama, fosta secretară de stat Hillary Clinton, fostul director al FBI James Comey, fostul director al CIA John Brennan şi „rataţii şi criminalii din administraţia Biden” că „au creat dosarele Epstein”.

„De ce aceşti nebuni de stânga radicală nu au publicat dosarele Epstein? Dacă ar fi existat ceva acolo care să afecteze mişcarea MAGA, de ce nu le-au folosit?”, a întrebat Trump.

Totuşi, ancheta federală care a dus la punerea sub acuzare a lui Epstein a avut loc în timpul primului mandat prezidenţial al lui Trump. De asemenea, sinuciderea acestuia în închisoare s-a produs în acelaşi interval. Procurorul general de atunci, Bill Barr, a vizionat personal înregistrările video pentru a se asigura că nu există dovezi de implicare criminală, iar Departamentul Justiţiei a concluzionat că Epstein s-a sinucis.

Trump i-a cerut actualului director al FBI, Kash Patel, să-şi concentreze eforturile pe alte priorităţi, scriind: „Kash Patel şi FBI trebuie să se concentreze pe investigarea fraudei electorale, a corupţiei politice, a ActBlue, a alegerilor fraudate şi furate din 2020 şi pe arestarea bandiţilor şi a criminalilor, în loc să petreacă luni întregi analizând aceleaşi documente vechi, inspirate de stânga radicală, despre Jeffrey Epstein.”

„LĂSAŢI-O PE PAM BONDI SĂ-ŞI FACĂ TREABA – E MINUNATĂ!”, a adăugat Trump, calificându-l pe Epstein drept „cineva de care nu-i pasă nimănui”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor