Braşov: Interes crescut pentru învăţământul în limba germană

Învăţământul în limba germană la nivelul judeţului Braşov cunoaşte o dezvoltare tot mai mare de la un an la altul, a precizat joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Forumul Democrat al Germanilor din România, inspectorul de specialitate din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean, prof. Georgeta Ţoţea.
La fiecare început de an şcolar sunt cereri din partea părinţilor pentru înfiinţarea de noi grupe la grădiniţe şi clase în şcoli în limba germană.
Numai pentru anul şcolar 2009-2010 la nivelul judeţului Braşov s-au înfiinţat 12 clase pentru clasa întâi, cu predare în limba germană, din care şapte, în municipiul Braşov. Cererea de înfiinţare de noi clase a crescut în special, în ultimii trei ani, după ce România a devenit ţară membră a Uniunii Europene şi după ce tot mai multe firme din Germania şi-au deschis o afacere în judeţul Braşov şi au angajat forţă de muncă cu pregătire în limba germană, a spus inspectorul de specialitate.
Pentru a intra în clasa întâi, copiii de la grădiniţă susţin un test destul de complicat de conversaţii pe care majoritatea îl trec, a mai spus Georgeta Ţoţea.
Singura problemă cu care se confruntă învăţământul în limba germană este lipsa cadrelor didactice calificate, în special a educatoarelor, având în vedere că la nivelul judeţului Braşov sunt 41 de grupe de copii care învaţă limba germană.
Cea mai importantă şi cea mai mare unitate de învăţământ în limba germană de la nivelul judeţului este Liceul "Johannes Honterus" din municipiul reşedinţă de judeţ, care are 1.200 de elevi. La acest liceu învaţă şi elevi din alte ţări ai căror părinţi au afaceri în judeţul Braşov. În anul şcolar trecut s-au înscris zece elevi, iar în acest an şcolar numărul lor este în creştere, a spus directorul liceului, Helmut Vagner.
Mulţi dintre absolvenţii liceului preferă să studieze la facultăţi din străinătate şi datorită atestatului în limba germană pe baza căruia pot studia şi lucra în toată lumea.
Reprezentatul secţiei de germanistică din cadrul Facultăţii de litere a Universităţii Transilvania Braşov, conf. univ. Carmen Puchianu, a precizat că din păcate puţin absolvenţi ai Liceului "Johannes Honterus" devin studenţi ai acestei facultăţi.
"Avem mai mulţi studenţi din Constanţa, Ploieşti, Oradea, Harghita sau Covasna decât din Braşov. Cei mai mulţi absolvenţi ai liceului din Braşov aleg străinătatea pentru continuarea studiilor", a mai spus Carmen Puchianu.