Bolojan, după consultările cu Nicuşor Dan: România riscă să depăşească 60% îndatorare din PIB. E nevoie urgentă de măsuri ferme

România se confruntă cu o creştere accelerată a datoriei publice, iar dacă se păstrează actualul ritm, la începutul anului viitor vom depăşi pragul de 60% din PIB, a tras un semnal de alarmă, miercuri, liderul liberal Ilie Bolojan, după consultările cu preşedintele Nicuşor Dan pentru formarea noului guvern.
În plus, Ilie Bolojan a atras atenţia că absorbţia redusă a fondurilor europene pune presiune pe capacitatea statului de a susţine investiţiile generatoare de dezvoltare economică.
"Toate aceste probleme vin pe fondul gestiunii bugetare din anii trecuţi, în care am consumat mai mult decât ne-am permis. Avem şi o scădere a volumului de investiţii străine directe, ceea ce încetineşte creşterea economică", a declarat Ilie Bolojan, care a recunoscut că şi PNL poartă o parte din responsabilitatea actualei situaţii.
În acest context, PNL îşi asumă responsabilitatea şi disponibilitatea de a participa la guvernare pentru a contribui la redresarea economică, a explicat Bolojan, adăugând că sunt necesare măsuri urgente, pe două componente principale: deficitul bugetar şi fondurile europene.
"Orice guvern ar veni, trebuie să ia măsuri pentru finanţarea deficitului, pentru menţinerea ratingului de ţară şi reducerea acestuia. Totodată, e esenţială accelerarea absorbţiei fondurilor europene", a punctat Ilie Bolojan.
Liderul PNL a detaliat un pachet de măsuri complexe care să nu bulverseze economia, dar care să includă:
-
Reducerea cheltuielilor de funcţionare a statului – inclusiv prin analiza fiecărei instituţii, reducerea personalului acolo unde este justificat, eliminarea sinecurilor şi a cheltuielilor nejustificate, precum şi debirocratizarea.
-
Creşterea veniturilor bugetare – prin îmbunătăţirea colectării veniturilor existente, dar şi, posibil, prin creşteri de taxe şi impozite, dacă acestea se vor impune în ansamblul măsurilor.
-
Investiţii publice eficiente – cu o prioritizare clară, o analiză a efectului de multiplicare şi eventual reprogramarea proiectelor care nu generează impact imediat sau sunt ineficiente.
Referitor la Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), Ilie Bolojan a spus că este necesară o renegociere, în special în privinţa unor angajamente imposibil de respectat, cum ar fi închiderea anumitor termocentrale într-un termen nerealist.
Totodată, Bolojan a subliniat că este nevoie de:
-
urgentarea respectării jaloanelor,
-
înlocuirea unor proiecte care nu pot fi finalizate la timp – cum ar fi unele construcţii de spitale – cu proiecte care pot fi duse la bun sfârşit până la termenul-limită.
În încheiere, Ilie Bolojan a transmis că PNL va participa cu seriozitate la discuţiile privind guvernarea şi va acţiona cu responsabilitate faţă de cetăţeni şi faţă de partenerii politici: "Este momentul adevărului. Trebuie să ne asumăm greşelile şi să nu ne gândim la interesele de partid, ci la faptul că ţara este într-o situaţie dificilă. Acum ne dăm testul de anduranţă şi de respect pentru cetăţenii României."